Erithacus rubecula. Roodborst

Natuurjournaal 24 januari 2023

Nature Today
24-JAN-2023 - Roodborst houdt niet van gezelschap en let op oranje druppelzwam.

In aanloop naar de Tuinvogeltelling kijken we deze week alvast naar wat bekende tuinvogels. Heb jij ook een roodborst in de tuin? Het zijn handige kleine-beestjesjagers, die nu ook graag meesnaaien van de voedertafel. In de winter zijn er twee keer zo veel roodborsten als in de zomer: wintergasten uit Noord- en Oost-Europa. Maar zelf houden ze niet van gezelligheid, een roodborst is het liefst in z’n eentje. Let er maar eens op. Terwijl mezen, mussen en vinken in groepjes door de tuin trekken, is er altijd maar één roodborst tegelijk te zien.

 De blobbige oranje druppelzwam

Als sinaasappelkleurige klodders ziet hij eruit, de oranje druppelzwam. Het is een algemene paddenstoel die je kan vinden op dood hout. Ze zijn te zien vanaf de herfst tot in de winter. De oranje druppelzwam begint als een klein blobje van een tot twee millimeter, en groeit dan uit tot een gele klodder van zes millimeter. Hij lijkt wel op het gewoon meniezwammetje, die als rode of oranje wratjes een hele tak kan overwoekeren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Hans Dekker, Saxifraga; WIllem van Kruijsbergen, Saxifraga