Heggenmus Saxifraga

Natuurjournaal 29 januari 2023

Nature Today
29-JAN-2023 - Heggenmus meer muis dan mus en zeester heeft meer voeten dan armen.

Vandaag is de laatste dag van de Tuinvogeltelling. Welke vogel zou het meest geteld zijn? Vorig jaar stond de huismus op de eerste plaats. De heggenmus stond op plek twaalf, terwijl deze vogel toch in veel tuinen woont. Een goede reden om vandaag eens te kijken of je er eentje kunt zien. Heggenmussen zijn niet echt familie van de huismus en ze gedragen zich ook heel anders. Vaak zitten ze laag in struiken en heggen, of zoeken op de grond naar eten. Snel en onopvallend scharrelen ze tussen dode bladeren of onder struiken. Soms lijken het net muizen! Heb je er eentje gezien? Wie weet hoor je hem binnenkort wel zingen, want heggenmussen laten al aan het eind van de winter hun liedjes weer horen.

Luister naar een zingende heggenmus (Bron: Irish Wildlife Sounds)

Gewone zeester

Op een strandwandeling in de winter heb je een goede kans om een aangespoelde zeester te vinden. De gewone zeester is lichtoranje, bruin of paars. Hij heeft een ruwe huid met bobbels en stekels. Gewone zeesterren hebben vijf armen, maar ook heel veel voeten! Als je een zeester omdraait kun je ze zien: aan de onderkant van de armen heeft de zeester vijf rijen hele kleine buisjes. Met deze buisvoetjes die een soort zuignapjes zijn, kunnen ze zich bewegen en vasthouden. En vooral: schelpen openmaken om ze op te eten. Dat is een klus van een paar uur en fascinerend om te zien, maar uiteindelijk krijgt de zeester zijn prooi te pakken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Theo Verstrael, Saxifraga; Foto Fitis – Sytske Dijksen, Saxifraga
Geluid: Irish Wildlife Sounds, xeno-canto