Kluwenhoornbloem  Waarneming.nl CCBYNCND

Natuurjournaal 9 februari 2023

Nature Today
9-FEB-2023 - Bloeiende paarse dovenetel te zien en zoek naar kluwenhoornbloem.

Kluwenhoornbloem is een eenjarig plantje dat je nu in de stad kunt zien. Je moet er wel even voor zoeken, want ze is nogal onopvallend. Maar wel volhardend: de wintergroene, behaarde blaadjes komen nu tevoorschijn en op sommige plekken staat de kluwenhoornbloem ook al in bloei. Niet dat de witte bloemen veel opvallen: ze zijn verpakt in een groen kelkje en de bloemen gaan vaak niet helemaal open. Kluwenhoornbloem groeit ook goed op verdichte grond, en kan op de meest onaanzienlijke plekjes groeien. Als je er eenmaal op let, kom je haar nog vaak tegen.

Paarse dovenetel staat op sommige plaatsen al in bloei

De landelijke plantenlijst in de Nature Today-app wordt gemaakt op basis van de waarnemingen van de afgelopen twee weken. Hoog in de lijst staan veel planten die nu opvallen, zoals de wintergroene hulst en klimop, allebei met bessen. Ook de paar bloeiende planten staan bovenaan, zoals de hazelaar. De paarse dovenetel klimt ook in de lijst, omdat ze nu af en toe al in bloei te zien is. Zeker in de stad, waar het net ietsje warmer is.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Kees Greidanus, Waarneming.nl