Kleine veldkers Saxifraga

Natuurjournaal 18 februari 2023

Nature Today
18-FEB-2023 - Zoek naar steenbreekvaren, veldkers en sleutelbloem.

Er komen steeds meer planten in bloei. Weet jij de naam van alles wat er in jouw buurt te zien is? De plantenlijsten in de Nature Today-app helpen je op weg. In de lijst voor heel Nederland – daarin staan de planten met de meeste waarnemingen in de afgelopen twee weken – vind je nu veel vroege bloeiers die in het hele land te zien zijn: gewoon sneeuwklokje, boerenkrokus, gewoon speenkruid, paarse dovenetel. En de overal aanwezige kleine veldkers, die je hierboven op de foto ziet. Als je ze nog niet hebt gezien, let dan eens extra op als je een rondje gaat lopen. Ze zijn vast ook bij jou in de buurt te vinden.

De stengelloze sleutelbloem is een zeldzame inheemse plant, maar wordt ook aangeplant

Met een abonnement kan je nog beter ontdekken wat er bij jou te zien is. Vul je locatie in, en je krijgt een lijst met de planten die in jouw omgeving groeien én nu in bloei staan. In de lijst voor de Oudegracht in Utrecht zien we bijvoorbeeld veel varens die zich thuis voelen tussen de bakstenen, zoals steenbreekvaren en muurvaren. Ook stoepplantjes zoals klein kruiskruid en vogelmuur vinden altijd wel ergens een plekje om te groeien. En er is nog veel meer: sneeuwklokjes en krokussen die je aan de singels kan vinden, en als je oplet zie je daar ook de eerste stengelloze sleutelbloemen bloeien. Er is zo veel te ontdekken!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga