sportpark de pas - primair

Vlindervlucht Gelderland: natuurvriendelijke sportparken

De Vlinderstichting
27-MRT-2023 - De Vlinderstichting bestaat 40 jaar en dat vieren we met een vlindervlucht door Nederland. Iedere maand staat een andere provincie centraal en in maart is dat Gelderland. Op 29 maart zijn we te gast op Sportpark de Pas in Elst. Samen met De Vlinderstichting heeft dit sportpark allerlei maatregelen genomen om het park geschikter te maken voor planten en dieren en meer biodiversiteit.

Sportpark de PasBewegen is goed voor de gezondheid. Volgens de beweegrichtlijn van het Kenniscentrum Sport moeten volwassenen vijf dagen per week een half uur bewegen, en voor kinderen is dit zelfs een uur per dag. Meer dan de helft van de volwassenen haalt de beweegrichtlijn echter niet. Volgens omgevingspsycholoog en hoogleraar Agnes van den Berg is een groene omgeving minstens zo belangrijk voor de gezondheid als bewegen. Een groene omgeving vermindert stress en heeft een positieve invloed op het humeur. Natuurvriendelijke sportparken brengen bewegen en de groene omgeving bij elkaar. Sporten in een groene omgeving verhoogt de beleving van de sport. Sportparken vormen bij uitstek plaatsen waar sport en natuur op een laagdrempelige manier bij elkaar gebracht kunnen worden. Omdat ze zich meestal in de stedelijke omgeving bevinden, zijn sportparken goed bereikbaar voor veel mensen (en kinderen). Niet alleen voor de sporters is een natuurlijk ingericht sportpark aantrekkelijk, maar een gastvrij en opengesteld natuurlijk sportpark trekt ook nog eens veel recreanten. Dit heeft een positief effect op de veiligheid van de buurt en werkt preventief tegen vandalisme. 

Plattegrond sportpark de PasDaarnaast is een natuurlijk sportpark een stapsteen voor veel soorten planten en dieren in de grotendeels versteende omgeving. NOC-NSF publiceerde hierover al de brochure ‘Natuurinclusief sporten en bewegen’ (pdf; 4,8 MB). In navolging op deze goede ontwikkelingen heeft De Vlinderstichting een brochure gemaakt om sportparken te helpen met maatregelen om de biodiversiteit te vergroten. Met de tips over het aanleggen en beheren van natuur, het plaatsen van faunavoorzieningen, het aanbrengen van variatie en het nemen van maatregelen om de duurzaamheid en de natuurbeleving te vergroten, kunnen sportparken zelf aan de slag. De score op het gebied van biodiversiteit kan vooraf en na de maatregelen vastgelegd worden met de EcoCheck Sportparken. Zo wordt voor iedereen inzichtelijk gemaakt wat de maatregelen hebben opgeleverd en waar daarna nog punten mee gescoord kunnen worden. Download voor meer informatie de brochure  ‘Natuur op sportparken' (pdf; 1,6 MB).

Verjaardag

40 jaar De Vlinderstichting

Op woensdag 29 maart is de jarige Vlinderstichting te gast op sportpark de Pas in Elst (in gemeente Overbetuwe). Vanaf 14:00 uur bent u welkom voor een presentatie over natuurvriendelijke sportparken en wat deze kunnen betekenen voor biodiversiteit, waaronder vlinders en libellen. Ook kunt u op het sportpark zelf kijken welke maatregelen er zijn getroffen en wat dit betekent voor het gebruik ervan en voor de natuurwaarden.

Ook is er een workshop insecten en vlinders knippen uit papier (gratis) voor jong en oud door de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst, zij bestaan dit jaar ook 40 jaar. Kinderen kunnen ook al tijdens de presentatie aan de slag met knippen of kleuren.

U bent van harte uitgenodigd op ons Gelderse verjaardagsfeestje!

Tekst: Gerdien Bos, Amber van Amsterdam en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Gerdien Bos; De Vlinderstichting