Grote vossenstaart

Natuurjournaal 6 april 2023

Nature Today
6-APR-2023 - Zoek de grote vos en grote vossenstaart raakt in bloei.

Deze week was het eindelijk zonnig en dus vlinderweer! De als vlinder overwinterende soorten zijn allemaal te zien. Daarbij verdient de grote vos een speciale vermelding. Deze grote broer van de kleine vos was bijna als standvlinder verdwenen in Nederland, maar wordt sinds een paar jaar weer meer gezien. En daarvoor moet je nu op zoek! De nieuwe generatie grote vossen die in de zomer verpopt, gaat namelijk snel op zoek naar een overwinteringsplek. Dan zie je ze dus niet veel vliegen. De grote vos lijkt heel veel op de kleine vos, maar heeft vier stippen op de voorvleugel in plaats van drie. Ze drinken graag van bloesem. Geniet dus dit lange weekend van de ontluikende bloesem en let op de grote vos. En op andere vlinders: in de landelijke lijst in de Nature Today-app kun je zien welke er al gezien zijn.

Grote vos, met vier losse stippen op de voorvleugel

Tegelijk met de vliegtijd van de grote vos, komt de grote vossenstaart in bloei. Van deze plant heb je misschien nog niet eerder gehoord, maar je hebt hem zeker al eens gezien. Het is een gras, met zachte, harige aren, net een vossenstaart. Ze staan rechtop en steken vaak boven de andere grassen uit. Nu zijn de aren nog groen, maar ze raken snel van onder naar boven in bloei. Eerst de vrouwelijke bloemen, waarbij de grijswitte stempels te zien zijn. Daarna bloeit dezelfde aar met de mannelijke bloemen. Dan steken de meeldraden uit de aar, eerst paarsig en dan geel door het rijpende pollen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Silvana Kupers, Waarneming.nl; Anro0002, Wikimedia Commons