Knobbelzwaan

Natuurjournaal 7 april 2023

Nature Today
7-APR-2023 - Knobbelzwaan legt eieren en wilde eend op vrouwenjacht.

Leeft er een zwanenkoppel bij jou in de buurt? Dan heb je ze de afgelopen tijd vast druk in de weer gezien met het bouwen van een nest. Het broedseizoen is begonnen, en bij knobbelzwanen hoort daar een groot nest bij. Rond deze tijd legt het vrouwtje het eerste ei. In totaal kunnen dat er wel zeven worden. Vrouw knobbelzwaan broedt de eieren uit, terwijl man het nest fel verdedigt. Zo’n koppel zwanen is een prachtig gezicht, maar je kunt het best uit de buurt van het nest blijven en de dieren in alle rust laten broeden.

Wilde eend

Het is je misschien ook al opgevallen dat het paarseizoen van de wilde eend is begonnen. Mannetjes jagen in de sloot achter vrouwtjes aan. Dat gaat er soms hardhandig aan toe. Op dit moment beginnen de eerste vrouwtjes met eieren leggen. Over een kleine maand kunnen we dus de eerste schattige wilde eendenkuikentjes verwachten. Wist je dat het beter is voor eenden om ze geen brood te voeren? Hiermee vullen ze wel hun buik, maar lopen ze belangrijke voedingsstoffen mis. Als je gezellig eenden wil voeren, kun je beter doperwten, maïs of ander graan kiezen. Leuk voor jezelf én voor de eenden!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga