President Lula erkent officieel zes nieuwe inheemse gebieden.

Zes nieuwe inheemse gebieden in Brazilië officieel erkend

WWF Nederland
5-MEI-2023 - Reden voor een feestje, want maar liefst zes nieuwe inheemse gebieden in Brazilië zijn officieel erkend. President Luiz Inácio Lula de Silva maakte dit bekend tijdens de grootste samenkomst van inheemse mensen in Brazilië (Free Land Camp). De erkenning is een belangrijke stap voor sociale rechtvaardigheid en natuurbehoud in Brazilië en essentieel in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.

Het is voor het eerst sinds 2018 dat er weer inheemse gebieden officieel zijn erkend. De zes nieuw erkende gebieden in Zuid-Amerika tellen samen maar liefst 620.000 hectare (een oppervlak waar onze provincie Limburg zeker 6 keer in past) verspreid over onder andere de Amazone, de Cerrado en het Atlantisch regenwoud, en zijn de thuisbasis van 4.000 oorspronkelijke bewoners. In Brazilië zijn nu 496 van de totaal 733 inheemse gronden officieel erkend. De andere 237 bevinden zich in verschillende stadia van het erkenningsproces. WWF is blij met deze belangrijke stap.  

Grootste samenkomst inheemse mensen in Brazilië om de rechten van inheemse volkeren en de afbakening van inheemse gebieden te bespreken

Inheemse gebieden belangrijk voor natuurbescherming 

Onderzoek toont aan dat het afbakenen en goed beschermen van inheemse gebieden leidt tot betere bescherming van bestaande bossen en andere natuur. De manier van leven van inheemse mensen en hun voorouderlijke kennis draagt bij aan het behoud van natuur zoals tropische regenwouden en savannes. En dat is van fundamenteel belang om de verdere klimaatverandering te stoppen.

Ander goed nieuws is dat het werk van de Nationale Raad voor Inheems Beleid (CNPI) en het Beheerscomité van het Nationaal beleid voor Territoriaal en Milieubeheer van Inheemse Landen (PNGATI) wordt hervat. Dit zijn twee belangrijke commissies voor het verbeteren van overheidsbeleid gericht op oorspronkelijke bewoners en het beschermen van natuur in inheemse gebieden. 

Meer informatie

Tekst: WWF Nederland
Foto's: Edgar Kanykõ, WWF-Brasil