Gewone Dwergvleermuis

Nationale vleermuistelling in 162 tuinen

Zoogdiervereniging
18-MEI-2023 - Na een natte periode was het afgelopen weekend tijdens de Nationale vleermuistelling eindelijk prima weer voor een vleermuistelling. De eigenaren van 162 tuinen uit heel Nederland deden mee aan deze telling. Zij gaven in totaal 906 waarnemingen door. Net als andere jaren is de gewone dwergvleermuis veruit het meest doorgegeven, 644 keer.

De volgorde van meest naar minst doorgegeven soort of soortgroep is al jaren vrij stabiel. Alleen de watervleermuizen en grootoorvleermuizen wisselen nog weleens van plek. Dit jaar stonden de grootoorvleermuizen een plekje hoger in de top 5 dan de watervleermuizen.

Er is 173 keer ‘vleermuis onbekend’ doorgegeven. Zelfs met de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland (pdf: 3,7 MB) bij de hand blijft het lastig om vleermuizen te herkennen. Vooral als ze in de schemering op hoge snelheid door je tuin vliegen. Daarom is het ook mogelijk om ‘vleermuis onbekend’ door te geven.

  Soort Aantal doorgegeven
1 Gewone dwergvleermuis 644
2 Vleermuis onbekend 173
3 Laatvlieger/Rosse vleermuis 72
4 Grootoorvleermuis 14
5 Watervleermuis 3

De provincie Gelderland leverde de meeste deelnemers (31 deelnemers, 32 tellingen), maar de meeste tellingen werden doorgegeven vanuit Zuid-Holland (27 deelnemers, 33 tellingen). In Zuid-Holland hebben dus meer deelnemers op beide avonden een telling doorgegeven. Noord-Holland verdient een eervolle vermelding met 20 deelnemers en maar liefst 30 tellingen.

De Nationale vleermuistelling werd voor het vijfde jaar op rij georganiseerd.

Aantal deelnemers aan de Nationale vleermuistelling per provincie

Bed & Breakfast

Vind je het leuk om vleermuizen in je tuin te zien en zou je wel meer vleermuizen door je tuin willen zien vliegen?

  • Probeer je tuin dan zo natuurlijk mogelijk in te richten met bloeiende inheemse planten, eventueel een (kleine) tuinvijver, een rommelhoekje met dood hout of een composthoop. Dit zorgt voor meer insecten in je tuin en dus voor meer voedsel voor vleermuizen.
  • Vleermuizen zijn voor hun verblijfplaatsen afhankelijk van bestaande ruimtes en spleten in bomen of gebouwen. In gebouwen zijn ze bijvoorbeeld te vinden in de spouwmuur of onder de dakpannen. Je kunt vleermuizen een handje helpen door bestaande verblijfplaatsen te behouden en door het plaatsen van een vleermuiskast (pdf: 0,8 MB) aan een gevel of boom. Ga je verbouwen? Denk dan eens aan de mogelijkheid om zelf nieuwe verblijfplaatsen in te bouwen. Op de website van Checklist Groen Bouwen lees je meer over wat je voor vleermuizen en vogels kan doen.
  • Vleermuizen zijn nachtdieren die verstoord worden door verlichting. Gebruik daarom alleen verlichting in je tuin als dat écht nodig is en laat die verlichting dan alleen daar schijnen waar dat nodig is.

Logo Jaar van de Meervleermuis

Jaar van de Meervleermuis

Dit jaar is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Meervleermuis’, dus mocht je door deze vleermuistelling nog enthousiaster zijn geworden over vleermuizen, kijk dan ook eens op Meervleermuis.nl om meer te weten te komen over deze oer-Hollandse poldervleermuis.

Tekst: Zoogdiervereniging
Afbeeldingen: Erik Korsten (leadfoto: gewone dwergvleermuis achter boomschors); Tuintelling.nl; Louise Prévot