Platbuik Saxifraga

Natuurjournaal 31 mei 2023

Nature Today
31-MEI-2023 - Platbuik is breed en blauw, of oranje.

De platbuik vliegt nu volop. Zo plat is deze libel niet, maar wel heel breed. De breedste van Nederland maar liefst! Ze is algemeen, en komt in tegenstelling tot andere soorten veel voor in de stedelijke omgeving en landbouwgebied. Het is namelijk een echte pionierssoort, die nieuw gegraven en ook ondiepe wateren koloniseert. De larven kunnen zich zelfs ingraven in de modder om droogte te overleven. Als ze net uitsluipen zijn platbuiken oranjegeel, met lichtgele zomen aan de zijkant van de segmenten. De vrouwtjes kleuren steeds meer bruin. Maar de mannen kleuren eerst helderblauw, en daarna steeds meer een berijpt lichtblauw. Bij de oudste mannetjes zijn de gele zomen niet meer te zien.

Platbuik, vrouwtje. Behalve aan de breedte zijn platbuiken ook te herkennen aan de zwarte vlekken op de vleugelbasis

Libellen en juffers herkennen kan best lastig zijn. Zeker als ze snel voorbij vliegen! Kijk eens in de landelijke en lokale libellenlijsten welke soorten je nu kan tegenkomen. De Vlinderstichting heeft veel tips en zoekkaarten om libellen te herkennen. Een verrekijker kan ook van pas komen. En als het lukt om een foto te maken, kun je ObsIdentify gebruiken. Nog even oefenen, en dan kun je volgende week meedoen met de Libellentelling.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ab H. Baas, Saxifraga; Willem-Jan Hoeffnagel, Saxifraga