Azuurwaterjuffer

Natuurjournaal 9 juni 2023

Nature Today
9-JUN-2023 - Azuurwaterjuffer veel gezien en penningkruid begint te bloeien.

De lichtblauwe azuurwaterjuffer is nu op de piek in haar vliegtijd, en het is de waterjuffer die nu het meest gezien wordt. Vooral in het oosten van Nederland en in de duinen – op de zandgronden dus – is ze heel algemeen. Van de ‘blauwe juffers’ is de azuurwaterjuffer het blauwste. De zwarte vlekken op de segmenten zijn slechts smalle bandjes, met een bredere zwarte band over de twee voorlaatste segmenten. De mannetjes dan, de vrouwtjes zijn lichtgroen met een bijna geheel zwarte bovenkant. Ga dit weekend eens op zoek naar dit juffertje – dan kan je gelijk meedoen aan de Libellentelling.

Let deze maand op bloeiend penningkruid

Voor kinderen zijn er dit weekend allerlei activiteiten van de Slootjesdagen. Langs slootkanten en op andere natte plekken begint nu ook het penningkruid te bloeien. Met lange stengels kruipt ze over de bodem. Aan weerszijden staan de kleine ronde bladeren – net munten – waar ze haar naam aan dankt. Per bladpaar groeit er meestal één gele bloem, die net zo groot als de blaadjes is. Omdat penningkruid als een plakkaat de hele slootkant kan bedekken, kleurt de hele slootkant geel.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga