Convolvulus arvensis. Akkerwinde

Natuurjournaal 1 juli 2023

Nature Today
1-JUL-2023 - Akkerwinde ontsnapt uit de berm en ratelaar klinkt weer.

Het witte pispotje – oftewel de haagwinde – klimt omhoog in heggen en vindt zo overal wel een goed plekje om te bloeien. Tegelijkertijd kan je nu ook nog even familielid akkerwinde in bloei zien. Zij klimt met haar lange stengels niet omhoog, maar over de grond. Ook een manier om je bloemen in de zon te krijgen. In bermen is het een extra voordeel: ze blijft zo laag dat ze niet wordt afgemaaid en laat haar bloemen in de goot groeien waar geen andere planten staan. Akkerwinde heeft witte of lichtroze bloemen. Vaak met witte banden, maar dat valt alleen op bij de wat meer donkerroze bloemen.

De ratelaar is een van de veldsprinkhanen

Bij de zomer hoort het getsjirp, gekras en geritsel van sprinkhanen. De meeste sprinkhanen zijn niet zo groot, maar je hoort ze des te beter. Bovendien lijken sommige veel op elkaar, maar maken wel een ander geluid. Niet zo gek dat veel soorten dus genoemd zijn naar het geluid dat ze maken. Bijvoorbeeld het locomotiefje, de krasser, het wekkertje, de snortikker. Ook de ratelaar is vanaf nu weer te horen. Ratelaars wonen in allerlei graslanden – van berm tot natuurgebied – vooral op zandgrond. Alleen in het uiterste noorden en noordwesten van het land ontbreken ze.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Paul Westrich, Saxifraga