Jacobskruiskruid Saxifraga

Natuurjournaal 6 juli 2023

Nature Today
6-JUL-2023 - Jakobskruiskruid bloeit uitbundig en zoek de zebrarups.

Als gele zonnetjes staan de bloemen van Jakobskruiskruid fier bovenaan de bloemstengels. De plant kan goed tegen droogte en dat is nu goed te zien. In sommige al helemaal geel verdorde bermen staat zij te bloeien. Het gaat de soort voor de wind, iets waar niet iedereen blij mee is. Insecten wel: voor veel vlinders, bijen, (zweef)vliegen, kevers en wespen is het een goede nectarplant. Jakobskruiskruid is een asterachtige, wat je goed kan zien aan de bloemen. Het bloemhoofdje heeft in het midden vele buisbloemen, met daaromheen dertien gele lintbloemen. Net een stralenkrans, en deze lintbloemen worden ook wel kransbloemen genoemd.

De zebrarupsen eten zowel van het blad als van de bloemen van Jakobskruiskruid

Omdat Jakobskruiskruid giftig is, wordt ze door de meeste grazende dieren gemeden. Maar de rups van de sint-jacobsvlinder heeft daar geen last van. Sterker nog, ze maakt juist gebruik van het gif. De rupsen eten van de plant en nemen het gif op. Daardoor worden zij zelf giftig en zijn zo veilig voor roofdieren. Zebrarupsen heten ze en je kan ze niet missen: zwart met geel gestreept. Met die felle kleuren is het voor iedereen duidelijk dat ze niet te eten zijn. Als je Jakobskruiskruid ziet staan, kijk dan eens of je de dikke rupsen ziet zitten. Eenmaal verpopt is ook de sint-jacobsvlinder vlinder nog oneetbaar. De zwart-rode nachtvlinders vliegen ook overdag en zijn nog tot half augustus te zien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga