Ook al is het kraanvogelkuiken nog niet helemaal volgroeid, de vleugels zijn al goed ontwikkeld om kleine stukjes te vliegen

Opnieuw een kraanvogelkuiken geboren in de Peel

Staatsbosbeheer
19-JUL-2023 - De maatregelen om de kwetsbare hoogveennatuur in de Peel te beschermen, werpen hun vruchten af. Kraanvogels hebben voor het tweede jaar op rij met succes gebroed in dit natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg.

Kraanvogelkuiken

In het vroege voorjaar van 2023 waren er al aanwijzingen dat er opnieuw een koppel kraanvogels in de Peel actief was. Ze lieten zich slechts sporadisch zien of horen. Op 1 mei werd een kraanvogelpaar gezien met een jong van ongeveer drie weken oud. Een kraanvogelkuiken kan vanaf de eerste dag al lopen. De ouders nemen het jong mee naar goede voedselgebieden en voeren het kuiken daar met vooral kleine prooien als regenwormen en insecten. Eerst dicht bij het nest en later, als het jong ook kan vliegen, wat verder weg.

In 2022 brachten kraanvogels voor het eerst een jong groot in de Peel. In 2023 leken ze niet gebonden aan een vaste voedselplek. De familie werd daarom afgelopen weken ook slechts af en toe gezien, maar daarbij bleek wel dat het kuiken voorspoedig opgroeide. De familie wordt op steeds meer verschillende plekken gezien. Het kuiken is inmiddels al zo groot als de ouders en heeft volledig uitgegroeide vleugelveren. Het jong mist alleen nog de markante zwart-wit tekening aan de kop en de hals.

De familie zwerft nu in de wijdere omtrek van de Peel, op zoek naar goede voedselgebieden. Vliegende jonge kraanvogels kunnen zelf het grootste deel van hun voedsel vinden, maar blijven nog maanden afhankelijk van hun ouders. Ze krijgen lekkere hapjes aangereikt en leren wat de beste en veiligste gebieden zijn. 

Kraanvogelfamilie in de Peel

Gevoelig voor verstoring

Boswachter Jeroen Craenmehr is blij dat hij het nieuws nu kan delen: “Kraanvogels en hun kuikens zijn heel gevoelig voor verstoring, ook wanneer de jongen kunnen vliegen. Daarom houden we zulk nieuws geheim tot het kuiken groot genoeg is om te vliegen". Ook de boswachters mijden het gebied zo veel mogelijk. Eén of twee personen mogen het gebied in om de familie in de gaten te houden en zij praten de rest van het team bij over de voortgang.

Ook al is het kraanvogelkuiken nog niet helemaal volgroeid, de vleugels zijn al goed ontwikkeld om kleine stukjes te vliegen

"Omdat het koppel en het kuiken zo gevoelig zijn voor verstoring, is het extra belangrijk om niet buiten wegen en paden te wandelen en hun de rust te geven die ze nodig hebben", vertelt Jeroen.

Natuurherstel loont

Kraanvogels houden van uitgestrekte natte natuur, bij voorkeur hoogveen of natte heide. De vogels maken het nest op een plek waar predatoren, zoals vos of wild zwijn, niet bij kunnen. Vooral onder natte omstandigheden, met een stabiel hoog waterpeil, zijn er genoeg geschikte broedplekken. De afgelopen jaren hebben provincies, waterschappen en Staatsbosbeheer verschillende maatregelen getroffen om het kwetsbare hoogveenlandschap te beschermen en te vernatten, zoals in Project Leegveld. Met het tweede broedsucces van de kraanvogel op rij lijkt dat nu zijn vruchten af te werpen. 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Kraanvogel met kuiken in de Peel (Bron: Staatsbosbeheer)

Tekst: Staatsbosbeheer
Beeld: Jan van de Kam