laken met nachtvlinders - primair

Nationale Nachtvlindernacht 2023, kom je ook?

De Vlinderstichting
25-AUG-2023 - Er komen veel meer nachtvlinders voor dan dagvlinders, maar toch kennen de meeste mensen wel de dagpauwoog en het klein koolwitje, maar niet de hyena, de schaduwstipspanner en het karmozijnrood weeskind. Daar kan nu verandering in komen, want op 15 en 16 september wordt weer de Nationale Nachtvlindernacht georganiseerd. Kom langs op een van de excursiepunten en laat je verrassen.

Het is altijd heel spannend om te zien wat er op het laken komtBen je geïnteresseerd in nachtvlinders, maar vind je het lastig om ergens te beginnen? Dan is de Nationale Nachtvlindernacht een uitgelezen kans om een start te maken met deze interessante bezigheid! Het lokken van nachtvlinders met een laken en een felle lamp is een veelgebruikte methode en werkt erg goed, vooral tijdens de Nationale Nachtvlindernacht, om alle aanwezigen de nachtvlinders goed te kunnen laten zien. Maar in september loont het ook om te gaan smeren, aangezien veel nectarplanten al zijn uitgebloeid en veel soorten op zoek zijn naar andere manieren om hun energie aan te vullen. ‘Nachtvlindersmeer’ kan je heel makkelijk zelf maken door bijvoorbeeld fruit, stroop, suiker en wijn of bier te mengen en dit op bomen te smeren. Een uitgelezen kans om bijvoorbeeld het prachtige rood, karmozijnrood of misschien zelfs wel blauw weeskind te verleiden om zich te laten zien. Deze soorten komen in mindere mate af op licht, maar des te beter op smeer.

De vuursteenvlinder, een van de soorten die we kunnen lokken met smeer of stroopWaar we vorig jaar op 1 en 2 juli nog tot laat moesten opblijven om alle vlinders te kunnen zien, zal het dit jaar minder lang duren: de Nationale Nachtvlindernacht van 2023 vindt plaats op 15 en 16 september. Dan gaat de zon rond 20.00 uur onder en kun je dus vanaf 21.00 uur al de nodige nachtvlinders verwachten. En ja, ook in de nazomer vliegt er nog genoeg rond om je een nachtje (of misschien zelfs wel twee!) te vermaken met nachtvlinders. Laten we hopen op mooi weer, maar dat de aanloop ernaartoe niet al te droog zal zijn. Zoals ieder jaar kan je zelf je eigen ‘excursie’ organiseren binnen de Nationale Nachtvlindernacht. Je kan deze aanmelden op onze website. Op de site is een mooi overzicht te vinden van waar in het land de nachtvlindersessies plaatsvinden. Dit is ook handig als je wilt kijken of er misschien bij jou in de buurt iets georganiseerd wordt. We hopen op weer een heel geslaagde Nachtvlindernacht.

Meer informatie

Tekst: Rik Wever en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling