Beetle on passion flower (Passiflora foetida)

10 november symposium Nature-Based Solutions Cariben

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
28-OKT-2023 - De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)  en Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA)  kondigen met trots een symposium aan over Nature-Based Solutions (NBS) voor ecosysteemherstel en -bescherming op de Nederlands-Caribische eilanden. Het evenement is virtueel toegankelijk.

Het symposium – gepland voor 10 november van 13.30 tot 17.00 AST op Aruba – biedt een uniek platform voor de uitwisseling van kennis en ervaringen bij het integreren van innovatieve oplossingen om de diverse ecosystemen van de Nederlandse Cariben te behouden en te verbeteren. Op het symposium zullen verschillende eregasten aanwezig zijn, waaronder Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, beschermvrouwe van de DCNA.

Nature-Based Solutions

De Nederlands Caribische eilanden hebben verbluffend mooie ecosystemen die een aantal belangrijke voordelen opleveren. Naast hun economische en recreatieve belang zijn deze gebieden ook van vitaal belang voor het behoud van de biodiversiteit en voor het bouwen van gezonde en veerkrachtige ruimtes. Helaas worden deze unieke omgevingen geconfronteerd met ecologische kwetsbaarheden als gevolg van de constante dreiging van menselijke activiteiten en een veranderend klimaat. Het implementeren van Nature-Based Solutions (NBS) is cruciaal om deze delicate evenwichten te beschermen en ervoor te zorgen dat deze gebieden er nog generaties lang zijn. Nature-Based Solutions vertegenwoordigt een baanbrekende aanpak die gebruik maakt van de kracht van de natuur om urgente milieu-uitdagingen aan te pakken. Op het gebied van ecosysteemherstel bieden deze oplossingen een baken van hoop door menselijke vindingrijkheid te combineren met de veerkracht van de natuurlijke wereld.

NBS-symposium

Om deze Nature-Based Solutions op de Nederlands-Caribische eilanden te integreren, is het belangrijk om ze aan te passen aan de lokale context. Bovendien is de weg naar een succesvolle implementatie een gezamenlijke reis. Het vereist een goed gecoördineerde inspanning van diverse belanghebbenden, zoals mensen die werkzaam zijn op het gebied van natuurbehoud, de academische wereld, overheidsfunctionarissen en bedrijven. Om het volledige potentieel van deze oplossingen te realiseren, is kennisuitwisseling en samenwerking tussen deze stakeholders noodzakelijk.

Daarom organiseert de DCNA samen met FPNA een symposium over Nature-Based Solutions in ecosysteemherstel op de Nederlands-Caribische eilanden. Het evenement vindt plaats op 10 november van 13.30 – 17.00 AST.

We zijn verheugd om een platform te creëren voor kennisuitwisseling en samenwerking. Dit evenement dient niet alleen als een platform voor het delen van inzichten in de integratie van op de natuurgebaseerde oplossingen, maar draagt ook bij aan waardevolle inbreng voor het aankomende 'Conservation and Restoration of Key Habitats'-programma van de DCNA.
Arno Verhoeven, directeur van DCNA

Tijdens het symposium presenteren vijf zeer gewaardeerde sprekers over het onderwerp Nature-Based Solutions. Ook zullen directeuren van meerdere Nederlands-Caribische organisaties voor park- en natuurbeheer samenkomen op het podium om hun activiteiten te presenteren en te bespreken over de implementatie van NBS voor ecosysteemherstel en -behoud. Het volledige programma is te vinden op de evenementenpagina van het symposium.

Het symposium belooft een mijlpaal te worden in het bevorderen van de dialoog over Nature-Based Solutions voor ecosysteemherstel en -behoud in de Nederlandse Cariben. Door kennis- en ervaringsuitwisseling en samenwerking te bevorderen, wil het bijdragen aan een groenere, veerkrachtigere toekomst voor de regio.

Deelname aan het symposium

Het symposium vindt plaats aan de Universiteit van Aruba, met ongeveer honderd genodigden die persoonlijk aanwezig zijn. Gasten vertegenwoordigen belanghebbenden in het veld, waaronder lokale mensen en ngo's, overheidsfunctionarissen, studenten en lokale organisaties. Daarnaast zullen bij dit evenement verschillende eregasten aanwezig zijn, waaronder Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, beschermvrouwe van de DCNA. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix zal het symposium bezoeken als onderdeel van haar driedaagse bezoek aan Curaçao en Aruba. 

Het symposium zal ook online toegankelijk zijn voor het grote publiek. DCNA verwelkomt alle mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp om deel te nemen. Zorg ervoor dat u uw aanwezigheid registreert. 

Sponsoren 

Dit symposium wordt gefinancierd door het Milton Harms Fonds in samenwerking met Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch GebiedVertegenwoordiging Nederland in Oranjestad, Aruba (VNO)Aruba Tourism Authority en Grant Thornton Aruba. De activiteiten van DCNA worden gesponsord door de Nationale Postcode Loterij en Pelican Adventure.

Meer informatie

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
Foto: Diego Marquez