Hermelijnvlinder

Soortenjaar in de Hoeptuin: al 1188 soorten gevonden!

PWN
17-MEI-2025 - In het Noord-Hollands Duinreservaat wordt dit jaar iets bijzonders gedaan. Bij bezoekerscentrum De Hoep is het 'Soortenjaar 2025' begonnen. Het doel? In een jaar tijd minstens 2025 verschillende soorten planten en dieren tellen in de Hoeptuin. Iedereen mag meedoen: bezoekers, natuurliefhebbers en experts.

Na vier maanden staat de teller al op 1188 soorten, dat is maar liefst 59 procent van het doel! In april zijn daar 363 soorten bijgekomen. Sommige daarvan zijn zeldzaam of zelfs zeer zeldzaam. Een aantal bijzondere vondsten van april op een rijtje. 

Nachtvlinders 

Er zijn al meer dan honderd soorten nachtvlinders gezien in de Hoeptuin. Een daarvan is de Hermelijnvlinder (Cerura vinuela). Deze is als rups al imposant, maar als vlinder misschien wel nog mooier. Ze zijn overdag te vinden op rasterpalen in het open duingebied en blijven hier rustig de hele dag op een paaltje zitten. Ook het Diamantborsteltje (Acleris cristana) en de Groene bladroller (Acleris literana) werden gezien. Vooral deze laatste is zeldzaam.  

Diamantborsteltje (Acleris cristana)Groene bladroller (Acleris literana)

Watertreders

Met een aantal expert is gekeken naar het waterleven in het water van de IJsbaan. Het waterleven in de IJsbaan is erg soortenrijk. Er werden verschillende soorten gevonden, waaronder een aantal zeldzame soorten zoals de Halipus confinis, een kever uit de familie van de ‘watertreders’. De ‘watertreders’ is een groepje van twintig soorten kevers die wat onhandig zwemmen. Ze zijn vooral te vinden langs de oevers en in dichte onderwaterplantenvegetatie.  

Haliplus confinis

Nachtegaal en lieveheersbeestjes

Nachtegalen staan bekend om hun prachtige zang. Nachtegalen komen veel voor in het Noord-Hollands duinreservaat en houden vooral van plekken met een dichte begroeiing, zoals aan randen waar oude akkerlandjes hebben gelegen. Ook in de Hoeptuin is dit jaar een nachtegaal te horen.  

Er zijn in Nederland ongeveer zestig soorten lieveheersbeestjes, waarvan een aantal soorten zeldzaam zijn, zoals het Vierentwintigstippelig lieveheersbeestje. Deze soort heeft een specifieke voorkeur in voedsel en leeft voornamelijk van zeepkruid.  

Vierentwintigstippelig lieveheersbeestje

In de Hoeptuin zijn larven van de Gevlekte mierenleeuw te vinden in de zanderige plekken tegen de rand van het gebouw van het bezoekerscentrum. Hier graven zijn een kuiltjes waar ze kleine insecten is vangen.  

Gevlekte mierenleeuw (Euroleon nostras) 

 Grote behaarde pantserwants (Odontoscelis fuliginosa) 

De Grote behaarde pantserwants is en zeldzame soort, die bijna alleen maar in kalkrijke duinen voorkomt. Hier leven ze verborgen onder het zand en komen alleen tijdens de paartijd tevoorschijn. Een grote verrassing dat deze soort werd gevonden aan de oever van de IJsbaan in de Hoeptuin! 

Meer informatie

Tekst en beeld: PWN (leadfoto: Hermelijnvlinder)