Mannelijke heikikker

Nieuw: heikikker in De Groene Jonker

3-APR-2012 - Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten noteerde dit voorjaar weer een nieuwe soort voor het nieuwe natuurgebied de Groene Jonker bij Nieuwkoop: de heikikker.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten noteerde dit voorjaar weer een nieuwe soort voor het nieuwe natuurgebied de Groene Jonker bij Nieuwkoop: de heikikker.

Mannelijke heikikker (foto: Hans Dekker)Ieder voorjaar onderzoekt Van Schie waar deze knorrende kikkers zich ophouden in de Nieuwkoopse Plassen en omgeving. “Het is altijd weer verrassend wanneer je deze bijzondere amfibieën precies kunt aantreffen. Hun biologische klok loopt hier meestal achter op die van andere locaties in Nederland. En door de bewegingen van het drijvende land waar je op loopt, zijn ze vaak al weg voordat je in de buurt komt.”

Klap op vuurpijl
Maar dit voorjaar verliep het inventariseren een stuk makkelijker. “De mannetjes riepen volop en waren prachtig blauw. We ontdekten zelfs een sloot waar ze nog niet eerder waren waargenomen in de paartijd. Als klap op de vuurpijl ontdekten we een paar dagen later zelfs roepende heikikkers in de Groene Jonker. Een nieuwe vestigingsplek van deze mooie soort in dit zich steeds verder ontwikkelende natuurgebied.”

Vrouwelijke heikikker (foto: Mark Zekhuis)Nieuwe soorten
De heikikker is een van de vele nieuwe soorten die de Groene Jonker hebben ontdekt. Sinds de inrichting van dit natuurgebied in 2007, trekt het vooral bijzonder vogelvolk. In de lente strijken hier massaal weidevogels neer en zomers broeden er talrijke bijzondere water- en moerasvogels zoals de steltkluut, geoorde fuut, zomertaling, krakeend, slobeend, bergeend, porseleinhoen en incidenteel het kleinst waterhoen.

 

Wandelpad
De Groene Jonker zelf verkennen? Voor wandelaars ligt er een wandelpad van vier kilometer met uitkijkpunten door het gebied. De wandelpaden zijn onverhard. Je kunt het gebied met hoge schoenen bijna altijd doorgaan, maar bij heftige regenval zijn laarzen aan te bevelen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Hans Dekker, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga