9 overwinterende levendbarende  hagedissen op een kluitje

Lekker op een kluitje overwinteren

Stichting RAVON
23-NOV-2011 - Reptielen overwinteren vaak gezellig in groepjes bij elkaar onder de grond. Eind oktober ontdekten twee RAVON-vrijwilligers min of meer bij toeval zo'n overwinteringsplek in Vijlen (Zuid-Limburg), waar ze een kluitje levendbarende hagedissen bij elkaar aantroffen.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Reptielen overwinteren vaak gezellig in groepjes bij elkaar onder de grond. Eind oktober ontdekten twee RAVON-vrijwilligers min of meer bij toeval zo'n overwinteringsplek in Vijlen (Zuid-Limburg), waar ze een kluitje levendbarende hagedissen bij elkaar aantroffen.

De overwinterende levendbarende hagedissen (foto: Mai Arets)Het hol werd gevonden in een met varens begroeide kapvlakte in een bos, waar enkele boomschijven verspreid tussen de varens lagen. Boven op een van de afgezaagde boomschijven werd een hagedis gezien die zich opwarmde in de laatste zonnestralen van deze herfst. Toen de boomschijf werd omgedraaid bleken negen hagedissen in een hol eronder te zijn gekropen. Het waren vijf volwassen en vier onvolwassen levendbarende hagedissen. 

Boomschijf als overwinteringsplek voor levendbarende hagedis (foto: Mai Arets)

Het is opmerkelijk dat de dieren relatief ondiep overwinteren, waarschijnlijk is de plek door voldoende mos en varens echter goed genoeg geïsoleerd om bevriezing te voorkomen. De waarnemers (Mai Arets en Corrie Meijer) hebben een mooie foto van de dieren gemaakt en vervolgens de boomschijf weer voorzichtig teruggelegd om de dieren niet te verstoren.

Tekst: Raymond Creemers, RAVON en Mai Arets
Foto's: Mai Arets