Nieuw soort sluipwesp (Kollasmosoma sentum) die op mieren parasiteert eenmalig gebruik

Filmpjes tonen voor het eerst sluipwespen in de aanval

30-AUG-2011 - Voor het eerst zijn de aanvallen die sluipwespen uitvoeren op mieren op film vastgelegd. De beelden tonen vier verschillende soorten parasitaire wespen met allemaal een andere tactiek om hun eitjes te leggen in het lijf van de mier of de mierenlarve. Twee soorten wespen laten daarbij aanpassingen zien die nieuw zijn voor de wetenschap. Sluipwespexpert Kees van Achterberg van NCB Naturalis beschrijft de nieuwe soorten in het Engelstalige tijdschrift ZooKeys.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Voor het eerst zijn de aanvallen die sluipwespen uitvoeren op mieren op film vastgelegd. De beelden tonen vier verschillende soorten parasitaire wespen met allemaal een andere tactiek om hun eitjes te leggen in het lijf van de mier of de mierenlarve. Twee soorten wespen laten daarbij aanpassingen zien die nieuw zijn voor de wetenschap. Sluipwespexpert Kees van Achterberg van NCB Naturalis beschrijft de nieuwe soorten in het Engelstalige tijdschrift ZooKeys.

Nieuwe soort sluipwesp (Kollasmosoma sentum) die op mieren parasiteert (foto: NCB Naturalis)Mieren zijn een zeer dominante soortengroep in de natuur. Ze zijn goed uitgerust om zich te kunnen verdedigen tegen parasitaire insecten die eitjes in hun lijf willen leggen. Toch lukt het een paar kleine sluipwespen om door die verdediging heen te breken, met elk zeer verschillende en vaak opvallende aanpassingen. Sommige soorten hebben speciale grijppoten en knobbels op het gezicht; andere laten acrobatisch vlieggedrag zien. Hoe de sluipwespen het voor elkaar krijgen om hun eitjes in de mieren te leggen, is voor het eerst vastgelegd op film door technisch assistent José María Gómez Durán uit Madrid.

De vier gefilmde soorten sluipwespen horen tot vier verschillende genera en twee verschillende families (Braconidae en Ichneumonidae). Samen met de twee nieuwe soorten uit Madrid wordt een nieuwe soort uit Slowakije en Noorwegen in Zookeys beschreven, met daarbij de instrumenten voor identificatie. De eitjes van de Braconidae ontwikkelen zich in de volwassen mieren, die van de Icheumonidae in de larven van mieren. Hoe de parasitaire wespen daarna overleven in het mierennest is nog steeds onbekend. De mierenwerksters leggen dode geparasiteerde mieren buiten de ingang van het mierennest. Het zou kunnen dat hiermee een dodelijke aanval op de sluipwespen in het mierennest kan worden voorkomen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Vrouwtjes van de parasitaire wesp Elasmosoma luxemburgense plaatsen hun eitje op werksters van de mier Formica rufibarbis. Aan het eind pakt een mierenwerkster een vliegende wesp. Vastgelegd op slow motion video, op 300 frames per seconde. Almazán (Soria, Spain), August, 2010. (filmpje: NCB Naturalis) 

Zie ook de officiele publicatie in het Engelstalige tijdschrift Zookeys.
Zie voor meer foto's en video's het persbericht op NCB Naturalis.nl.

Bron inclusief foto en video: NCB Naturalis