Mogelijke kraamkamer voor muggenlarven

Elk huis heeft vier mogelijke kraamkamers voor muggen

25-MEI-2011 - Uit een enquête gehouden door Wageningen University in samenwerking met het radioprogramma Vroege Vogels onder tuineigenaren, blijkt dat Nederlanders rondom hun huis een groot aantal kraamkamers voor muggen creëren. Het zijn waarschijnlijk vooral de muggen die uit deze kraamkamers komen die bij twee op de drie Nederlanders nachtelijke overlast veroorzaken.

Persbericht uitgegeven door Wageningen University op [publicatiedatum]

Uit een enquête gehouden door Wageningen University in samenwerking met het radioprogramma Vroege Vogels onder tuineigenaren, blijkt dat Nederlanders rondom hun huis een groot aantal kraamkamers voor muggen creëren. Het zijn waarschijnlijk vooral de muggen die uit deze kraamkamers komen die bij twee op de drie Nederlanders nachtelijke overlast veroorzaken.

Medewerkers van Wageningen University krijgen vaak de vraag waarom er weer zo’n overlast is van bloedzuigende muggen. Eerder onderzoek laat zien dat het weer (temperatuur en regenval) een grote invloed heeft op de ontwikkeling van steekmuggen, maar gek genoeg hebben we een slecht beeld van in hoeverre die overlast veroorzaakt wordt door muggenkraamkamers dicht bij huis.

Mogelijke kraamkamer voor muggenlarven (foto: Ad Koenraadt)

Om te weten te komen hoeveel mensen nu overlast ervaren en hoeveel mogelijke muggenkraamkamers, zoals vijvers, regentonnen en vogelbadjes, mensen nu in en rond hun huis hebben (tuin, balkon of dakterras), houdt Wageningen University in samenwerking met Vara’s Vroege Vogels een muggenenquête. De resultaten uit de enquete dragen bij aan de ontwikkeling van een muggenverwachtingsmodel door Wageningen University.

Uit een analyse van de eerste 1012 ingevulde enquêtes, blijkt het volgende:

  • Twee op de drie Nederlanders (68%) ervaart regelmatig ’s nachts overlast van muggen.
  • De overlast is niet gelijk verspreid over Nederland: in sommige gebieden wordt meer overlast ervaren dan in andere. Echter, de hoeveelheid informatie uit de enquêtes is nog te gering om daar verdere uitspraken over te doen (de dekking op kleinere schaal is daarvoor te klein). Uit onze berekeningen blijkt dat een huis gemiddeld vier mogelijke kraamkamers voor muggen heeft. Je kunt daarbij denken aan een met water gevulde regenton, vijver, vogelbadje, verstopte dakgoot, emmer, gieter of sloot achter het huis.
  • Ondanks het droge weer van de afgelopen weken en het negatieve effect daarvan op muggen, geeft 40% van de mensen aan al gestoken te zijn door een mug dit jaar.
  • Ondanks dat vijvers mogelijke broedplaatsen zijn voor muggen, blijkt dat mensen die een of meer vijvers hebben niet meer overlast ervaren dan mensen die geen vijver hebben.
  • Ongeveer een op de tien mensen (12%) gebruikt een klamboe om van een ongestoorde nachtrust te genieten. Een op de drie mensen grijpt naar muggenwerende middelen indien overlast wordt ervaren.

De enquete kan nog tot en met zondag worden ingevuld op de website van Vroege Vogels

Voorkom muggenoverlast
Slapen onder een klamboe voorkomt veel van de overlast ’s nachts. Voor muggen die vroeger op de avond bijten helpt het om je met een muggenwerend middel in te smeren waar bij voorkeur het middel DEET in zit. Ook helpt het als je kleding met lange mouwen en lange pijpen aantrekt, alhoewel het minder comfortabel is als het warm is. Horren zorgen ervoor dat muggen minder snel je huis binnenvliegen. En als laatste is het verstandig om stilstaand water niet beschikbaar te maken voor muggen door het goed af te dekken, te beschermen met vissen of een fontein (muggenlarven houden niet van dat gespetter) of het simpelweg weg te gooien.

Meer weten over lastige muggen en al die andere bloedzuigende beesten?
Kom naar het publieksfestival van de INSECTENexperience op zaterdag 28 mei van 10:00 tot 17:00 uur op de Campus van Wageningen University. Hier kun je lezingen bijwonen en op insectensafari. Kinderen kunnen testen wie het meest aantrekkelijk is voor de mug en daarnaast naar hartelust vissen in onze ‘muggenvijver’ om te ontdekken wat er allemaal in het water leeft en hoe muggenlarven er nu eigenlijk uitzien. Op onze stand op de INSECTENboulevard kun je voor al je vragen terecht en maak je kennis met het muggenonderzoek op het Laboratorium voor Entomologie en het Centrum voor Monitoring van Vectoren.

Contact voor de pers: Erik Toussaint (persvoorlichter), telefoon: 0317-480867.

Tekst: Sander Koenraadt, Arnold van Vliet, Bram Oosterbroek, Frans Jacobs, Willem Takken, Wageningen University
Foto: Ad Koenraadt