Boomklever

Bosvogels roeren zich

Sovon Vogelonderzoek Nederland
9-FEB-2010 - Wie nu een ommetje maakt in het bos, zal merken dat het voorjaar begonnen lijkt. Met name de bosvogels laten zich weer horen. Maar schijn bedriegt: als we de weerberichten mogen geloven zal het in de loop van de week wederom gaan vriezen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 9 februari 2010

 

Wie nu een ommetje maakt in het bos, zal merken dat het voorjaar begonnen lijkt. Met name de bosvogels laten zich weer horen. Maar schijn bedriegt: als we de weerberichten mogen geloven zal het in de loop van de week wederom gaan vriezen.

 

 
  Boomklever

De zachtere temperaturen van de laatste dagen zorgen ervoor dat met name de bosvogels het alweer op de heupen krijgen. Misschien ‘juichen’ ze wel te vroeg.

 

Het geroffel van de spechten is niet van de lucht. Overal zitten de mannetjes tegen elkaar in te roffelen om duidelijk te maken dat wat hen betreft de winter over is. Ook de boomklevers en mezen beginnen zich weer te roeren. Alsof ze duidelijk willen maken dat ze (ook) helemaal klaar zijn met deze winter. Standvogels zijn natuurlijk in het voordeel bij soorten die hier niet jaarrond verblijven. Op het moment dat het voorjaar lonkt, kunnen zij als eerste de beste plekken opzoeken. Omdat het aantal natuurlijke holtes in de bossen beperkt is, is de concurrentie hevig. Grotere soorten zoals de grote bonte specht en boomklever zijn daarbij in het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de pimpelmees of glanskop. In dat licht bezien is het bijna onvoorstelbaar dat er toch ieder jaar weer jonge glanskoppen, kuifmezen en pimpels geboren worden.

 

Ook de uilen laten zich weer leiden door hun hormonen en zorgen voor een spookachtige sfeer in het bos. Tegen de tijd dat de jongen uit het ei kruipen zal het dan toch echt wel voorjaar zijn, mag je hopen…

 

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Martin Hierck