Vlinders in je tuin

De Vlinderstichting
4-AUG-2011 - Vlinders geven kleur en leven in de tuin. Veel mensen houden van vlinders en willen hen graag in hun tuin. Je kunt van alles doen om vlinders je tuin in te lokken. Komend weekend vindt de tuinvlindertelling plaats.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Vlinders geven kleur en leven in de tuin. Veel mensen houden van vlinders en willen hen graag in hun tuin. Je kunt van alles doen om vlinders je tuin in te lokken. Komend weekend vindt de tuinvlindertelling plaats.

Kleine vos op zonnehoed (foto: Kars Veling)Vlinders bezoeken bloeiende planten voor nectar. Die nectar hebben ze nodig als brandstof om actief te kunnen zijn. Zonder nectar kunnen ze niet vliegen, niet op zoek naar een partner en zich dus niet voortplanten. Gelukkig zijn vlinders niet vreselijk kieskeurig. Vlinders bezoeken allerlei bloeiende planten, maar kiezen wel die planten waar de meeste nectar zo gemakkelijk mogelijk te krijgen is. Dat is een van de redenen dat de vlinderstruik (Buddleja) zo’n goede vlinderplant is. Vlinderstruiken hebben grote pluimen met bloemen die erg veel nectar leveren. Een vlinder kan, zittend op zo’n bloempluim, met de roltong tientallen bloemen leegzuigen alvorens weer te moeten bewegen. Hoe minder tijd de vlinder nodig heeft om voldoende brandstof binnen te krijgen, hoe meer tijd er overblijft voor de voortplanting. En meer en betere voortplanting betekent meer vlinders. Dus: een goede vlindertuin heeft veel bloeiende planten met nectar. Het is wel van belang dat er bloei is van maart tot in oktober/november want die hele tijd zijn er vlinders aanwezig.

Dagpauwoog op vlinderstruik (foto: Kars Veling)Er zijn gelukkig veel meer goede vlinderplanten dan alleen vlinderstruiken. Als je het een beetje goed uitkient kun je tien maanden per jaar bloeiende vlinderplanten in je tuin hebben. Dat gaat van winterheide, damastbloem en judaspenning in het voorjaar tot vuilboom en koninginnenkruid in de zomer en herfstaster en klimop in het najaar. Niet alle vlinders kom je zomaar in je tuin tegen. Het zijn vooral de makkelijke vliegers die op bezoek komen. Dat gaat om zo’n tien verschillende dagvlinders waarvan naast koolwitjes, dagpauwoog en kleine vos de bekendste zijn. Ook atalanta en distelvlinder bezoeken regelmatig tuinen op zoek naar voedsel; het boomblauwtje voelt zich er ook prima thuis en plant zich er voort. In het zuiden van het land kom je zelfs de schitterende koninginnenpage regelmatig in tuinen tegen.

Komend weekend, 6 en 7 augustus, is er weer de landelijke tuinvlindertelling. Vanwege de weersvoorspellingen mag al vanaf vrijdagmiddag 5 augustus begonnen worden. We vragen iedereen om de vlinders in de tuin te tellen en door te geven aan De Vlinderstichting. Daarmee krijgen we een goed beeld van hoe het gesteld is met de tuinvlinders. Laten we hopen op een beetje goed weer en enthousiaste medewerking van zoveel mogelijk mensen.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting