Slanke duingentiaan

Opmerkelijke comeback van de duingentiaan

3-SEP-2011 - In de Vuurtorenvallei op Schiermonnikoog bloeien deze zomer duizenden slanke duingentianen. De duingentiaan is in heel Nederland bedreigd en wordt ook op Schiermonnikoog steeds zeldzamer. Dat het paarsblauwe bloempje zo massaal de kop opstak was dan ook een grote verrassing.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In de Vuurtorenvallei op Schiermonnikoog bloeien deze zomer duizenden slanke duingentianen. De duingentiaan is in heel Nederland bedreigd en wordt ook op Schiermonnikoog steeds zeldzamer. Dat het paarsblauwe bloempje zo massaal de kop opstak was dan ook een grote verrassing.

Zorgenkindje
Slanke duingentiaan (foto: Thea Spruijt)De slanke duingentiaan is een van de zorgenkindjes van de eilander flora. Oude groeiplaatsen overwoekerden steeds meer met stug gras en struiken en nieuwe geschikte groeiplaatsen leken er niet te zijn. Alleen in de vallei bij de Vuurtoren stonden in sommige jaren enkele tientallen gentianen. De duingentiaan leek hard op weg om van het eiland te verdwijnen. Maar dit jaar pakt ineens uit als een topjaar voor de plant. In de vuurtorenvallei stonden plotseling duizenden gentianen. De comeback van de slanke duingentiaan is moeilijk te verklaren. Mogelijk profiteerde de plant van het warme droge voorjaar.

Vuurtorenvallei
De Vuurtorenvallei is de bloemrijkste vallei van Schiermonnikoog. Natuurmonumenten werkt er hard aan om dit zo te houden. Zo maait Natuurmonumenten de Vuurtorenvallei ieder najaar af. Dit is nodig om te voorkomen dat opdringerige struiken zeldzame plantjes overwoekeren. Vrijwilligers hebben de afgelopen winter de vallei aan de randen wat uitgebreid. Dit had onmiddellijk resultaat: in het opengemaakte stuk stonden dwergvlas, duinwespenorchis en (ook) slanke duingentiaan.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Thea Spruijt