Goudenregen - nov11

Bloeiend de winter tegemoet

FLORON
29-NOV-2011 - Het is een uitzonderlijk jaar wat het weer betreft. Een koude winter, een laat maar warm voorjaar, een koude natte zomer en een late warme,droge herfst. Nu we, op de drempel naar december, toch echt richting winter gaan lijkt de natuur er nog niet klaar voor. Opmerkelijke meldingen van bloeiende planten bereiken ons.

Bericht uitgegeven door FLORON [land] op [publicatiedatum]

Het is een uitzonderlijk jaar wat het weer betreft. Een koude winter, een laat maar warm voorjaar, een koude natte zomer en een late warme, droge herfst. Nu we, op de drempel naar december, toch echt richting winter gaan, lijkt de natuur er nog niet klaar voor. Opmerkelijke meldingen van bloeiende planten bereiken ons.

Een late bloeier is in november altijd nog wel te vinden, maar dit jaar zijn het er veel. Koekoeksbloemen, robertskruid, kruiskruiden en tal van andere soorten kom je nog in bloei tegen. Niet incidenteel een enkel exemplaar, maar regelmatig verschillende.

Goudenregen (foto: Theo Westra)Forsythia (foto: Theo Westra)

 

 

 

 

 

Opmerkelijker nog zijn de vondsten van voorjaars- of zomerbloeiers die alvast of opnieuw in bloei komen. Zo ontvingen we recent meldingen van onder meer vroegeling, akkerereprijs, fluitenkruid en muurpeper. De vrolijke kleuren lijken zo laat in het jaar nog aansprekender dan anders. Kijk nog even goed, want de komende dagen lijkt het weer zich naar gebruikelijker patronen voor dit jaargetijde te bewegen… 

Bosanemoon (foto: Theo Westra)

Muurpeper (foto: Theo Westra)

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto’s: Theo Westra