vijf roodhalsganzen in een groep brandganzen in de Waaluiterwaarden bij Tiel

Genieten van ganzen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
6-DEC-2011 - Nu Sinterklaas weer bijna het land uit is en de winter toch echt staat te trappelen is het tijd om te genieten van ganzen. Soms zit er een bijzondere tussen, zoals de roodhalsgans. Tegenwoordig zie je ze zelfs in familieverband en dat is best bijzonder.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 6 december 2011

Nu Sinterklaas weer bijna het land uit is en de winter toch echt staat te trappelen is het tijd om te genieten van ganzen. Soms zit er een bijzondere tussen, zoals de roodhalsgans. Tegenwoordig zie je ze zelfs in familieverband en dat is best bijzonder.

Veel vogelaars benutten deze relatief rustige tijd om bij te komen van het zware veldseizoen. Weer andere vogelaars gaan er juist nu op uit om watervogels te tellen, een slaapplaatstelling uit te voeren of te genieten van ganzen. Weer of geen weer, in deze tijd van het jaar nemen de aantallen winterganzen in rap tempo toe.

Vijf roodhalsganzen in een groep brandganzen (foto: Koos Dansen)

Vele tienduizenden ganzen komen vanuit hun broedgebieden hier naar toe om zich vol te vreten aan het sappige gras van de lage landen. Iedere regio heeft zo zijn eigen soort ganzen. Het is echter altijd een uitdaging om tussen al die bruine of zwart-wit gekleurde schuifelende exemplaren die ene bijzonder fraai gekleurde te vinden: de roodhalsgans. Dat is echt niet zo eenvoudig kan ik u uit betrouwbare bron vertellen.

De roodhalsgans is een van de kleinere soorten ganzen met een erg fraaie tekening op kop en hals. Onder de goede lichtomstandigheden en op geringe afstand is de roestrode hals en een deel van de kop te zien, omlijnd door een witte streep. Jaarlijks worden roodhalsganzen in ons land waargenomen, maar bijna altijd betreft het eenlingen in een grote groep andere ganzen.

De laatste paar jaar werden er al vaker meerdere exemplaren bij elkaar gezien en ook deze winter zat er een groep van zes (een ouderpaar met vier jongen) op Schiermonnikoog. De laatste dagen wordt deze familie waargenomen in Friesland. Kijk op de website van SOVON voor de verspreiding en aantalsontwikkeling van roodhalsganzen in Nederland of op Waarneming.nl voor de recente meldingen.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Koos Dansen