bever

Tijdelijke behuizing voor bevers bij hoog water

Zoogdiervereniging
23-JAN-2012 - Als de burcht langzaam volstroomt met water, dan zit er voor de bever maar één ding op: de wijk nemen. Dat overkwam de afgelopen tijd talloze bevers op diverse plaatsen in Nederland waar de waterstand is verhoogd.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Als de burcht langzaam volstroomt met water, dan zit er voor de bever maar één ding op: de wijk nemen. Dat overkwam de afgelopen tijd talloze bevers op diverse plaatsen in Nederland waar de waterstand is verhoogd. 

Terwijl het Maaswater langzaam de plas binnenstroomde, zocht deze bever in de buurt van Roermond een veilig heenkomen. Even de vacht verzorgen en weg was hij weer. Dat moest ook wel, want het waterpeil steeg snel. Een dag later was er bij de plas geen enkele droge plek meer om een schuilplaats te vinden. Maar de bever is vindingrijk en niet voor één gat te vangen.

Bever (foto: Willy de Koning)

Als het water is gezakt keren ze terug en vaak is dan aan de achtergebleven sporen te zien waar ze ondertussen bivakkeerden. Bovenop de burcht bijvoorbeeld, op een tijdelijk takkennest in het struikgewas, in een hol in een hoge oever of gewoon onder het struikgewas op een bedje van houtsnippers. In Limburg zakt het water nu in snel tempo en de bevers zullen hun vertrouwde plek weer innemen zodra het kan.

Beversporen (foto: Willy de Koning)

Extreme waterstanden zullen in de toekomst wel vaker voorkomen, zowel hoogwater als laagwater. Maar als de bever mocht kiezen, dan koos hij vast voor hoogwater want dan kan hij zich veilig verplaatsen en een schuilplaats zoeken. Dat wordt lastiger bij extreme droogte, dat maakt bevers kwetsbaar.

De Zoogdiervereniging heeft 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de bever.
Kijk voor meer informatie op www.jaarvandebever.nl.

Tekst en foto's: Willy de Koning, Zoogdiervereniging