Italiaanse boomkikker (Hyla intermedia) - in doucheruimtes camping Umbrië (It.)

Kikker in de douche

Stichting RAVON
10-AUG-2011 - Veel vakantiegangers zijn dit weekend in grote getale naar huis teruggekeerd en de komende weken verwacht RAVON dan ook veel vragen over reptielen en amfibieën uit vakantielanden. Vooral de hagedissen in veel bezochte landen als Frankrijk en Italië worden veelvuldig op en rond campings gezien.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Veel vakantiegangers zijn dit weekend in grote getale naar huis teruggekeerd en de komende weken verwacht RAVON dan ook veel vragen over reptielen en amfibieën uit vakantielanden. Vooral de hagedissen in veel bezochte landen als Frankrijk en Italië worden veelvuldig op en rond campings gezien.

De reptielen en amfibieën bezetten de muurtjes rond de meren en beken of scharrelen onder struiken door en klimmen loodrecht in de pijnbomen. Aan de terrasjes in de kustplaatsen zitten 's avonds vaak gekko's onder de lantaarnpalen, met hun zuignapjes lopen ze moeiteloos loodrecht tegen muren omhoog. In de droge gebieden oefenen de douche- en toiletgebouwen op campings een grote aantrekkingskracht uit op amfibieën en menig toerist wordt bij het tanden poetsen verrast door de kleurige boomkikkers of levensgrote padden die rondstruinen bij de toiletgebouwen. In en rond de beekjes zijn het vooral adderringslangen of dobbelsteenslangen die veelvuldig gezien worden als ze in de beek jagen op kikkers en visjes. 

Italiaanse boomkikker (Hyla intermedia) in doucheruimte op camping in Umbrië (It.) (foto: Raymond Creemers)
Uw kunt al uw vakantiewaarnemingen aan RAVON doorgeven via www.telmee.nl.
De site bevat per Europees land een aangepaste soortenlijst met de in dat land voorkomende herpetofauna soorten, wat het zoeken naar de juiste soort vaak sterk vergemakkelijkt. De waarnemingen  worden door RAVON verzameld en uitgewisseld met zusterorganisaties.

Mocht u moeite hebben met de determinatie dan helpt RAVON daar graag een handje mee: de meeste dieren zijn vanaf foto goed herkenbaar. 

Tekst en foto: Raymond Creemers, RAVON