koninginnenpage klein

Koninginnenpage: vakantie thuis!

De Vlinderstichting
10-APR-2008 - Volgens de vliegtijdvoorspelling van De Vlinderstichting en De Natuurkalender vliegen de komende dagen de eerste koninginnenpages. Deze grote geel met zwarte vlinder kennen de meeste mensen vooral van hun vakanties in Zuidelijk Europa.

Bericht uitgegeven op donderdag 10 april 2008 door De Vlinderstichting

Volgens de vliegtijdvoorspelling van De Vlinderstichting en De Natuurkalender vliegen de komende dagen de eerste koninginnenpages. Deze grote geel met zwarte vlinder kennen de meeste mensen vooral van hun vakanties in Zuidelijk Europa.

Koninginnenpages komen veel voor in Frankrijk, Italië, Spanje en Zuid-Duitsland: echte vakantiebestemmingen dus. De laatste jaren is deze opvallende vlinder ook in Nederland toegenomen. Kwam de koninginnenpage een jaar of twintig geleden alleen nog maar in Zuid-Limburg voor, inmiddels wordt de spectaculaire soort ook in de rest van Nederland waargenomen. Het is een redelijk mobiele vlinder, die profiteert van de warme zomers. Dan zwerven de vlinders vele tientallen kilometers. De rupsen leven op allerlei planten die ook in (moes)tuinen en wegbermen aanwezig zijn, zoals worteltjes, wilde peen, dille, pastinaak en wijnruit. Hierdoor kan de soort zich ook verspreid over het hele land voortplanten. Dit blijkt ook uit de vele meldingen van rupsen die jaarlijks binnenkomen bij De Vlinderstichting.

De koninginnenpage heeft twee generaties per jaar. De eerste vliegt vanaf nu tot eind mei. Nakomelingen van deze vlinders vliegen vooral in juli en augustus. De overwintering vindt plaats als pop. De grootste kans om een koninginnenpage tegen te komen is in bloemrijke tuinen. Het is een echte nectarliefhebber en wordt op allerlei bloeiende planten drinkend gevonden. In de zomer is de Vlinderstruik een belangrijke plant voor koninginnenpages. Nu in het voorjaar worden damastbloem en judaspenning, aubrieta en spoorbloem graag gebruikt.

Voor meer informatie over de koninginnenpage, foto’s en een filmpje kijk op de pagina's over koninginenpage op het Vlindernet van De Vlinderstichting!

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting