Knut, Culicoides sonorensis. Foto van Scott Bauer is rechtenvrij

Einde knuttenvrije periode

De Natuurkalender
23-APR-2008 - Het ministerie van LNV maakte gisteren bekend dat de knuttenvrije periode is beëindigd. Aanleiding hiervoor zijn de vangst van opvallend veel knutten afgelopen week in België en de weersvoorspelling met hogere temperaturen. De knut is een klein vliegje dat blauwtong onder schapen, geiten en runderen kan verspreiden. De knuttenvrije periode was ingegaan op 12 december 2007.

Bericht uitgegeven op 23 april 2008 door De Natuurkalender

Het ministerie van LNV maakte gisteren bekend dat de knuttenvrije periode is beëindigd. Aanleiding hiervoor zijn de vangst van opvallend veel knutten afgelopen week in België en de weersvoorspelling met hogere temperaturen. De knut is een klein vliegje dat blauwtong onder schapen, geiten en runderen kan verspreiden. De knuttenvrije periode was ingegaan op 12 december 2007.

Knutten zijn kleine, 1 tot 4 millimeter lange mugachtige diertjes. De vrouwtjes zuigen bloed van onder andere schapen en geiten, maar ook de mens, om eieren te kunnen leggen. Er bestaan honderden verschillende soorten knutten. Een aantal soorten verspreidt ziekten, zoals blauwtong. In augustus 2006 openbaarde deze ziekte, die normaal in warme streken voorkomt, zich bij Nederlandse schapen. In Nederland brengen knutten geen ziekten over op mensen.

De ziekte
Blauwtong is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen. De ziekte heet blauwtong omdat zieke dieren een blauwe tong kunnen krijgen. Over het algemeen gaan niet veel zieke dieren dood. Binnen één tot twee weken overlijden dieren als gevolg van blauwtong, of ze herstellen volledig. Deze dieren hebben wel vaak een groeiachterstand en zijn soms niet meer vruchtbaar. Overigens worden niet alle dieren die met de ziekte besmet worden ook echt ziek.

Verspreiding
Een knut kan op twee manieren besmet worden met het blauwtongvirus. Hij kan besmet uit het ei komen en de besmetting dus van zijn ouders hebben overgenomen. Daarnaast kan hij besmet worden door een ziek dier te steken. Als de knut eenmaal besmet is kan hij meer dieren met het blauwtongvirus infecteren.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Scott Bauer