sleedoornpage klein

Nu op zoek naar sleedoornpage

De Vlinderstichting
18-AUG-2011 - De verborgen levende en zeldzame sleedoornpage krijg je niet makkelijk te zien, maar de komende weken is de tijd. In sleedoornstruwelen op de overgang tussen zandgronden en het rivierengebied heb je de meeste kans.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De verborgen levende en zeldzame sleedoornpage krijg je niet makkelijk te zien, maar de komende weken is de tijd. In sleedoornstruwelen op de overgang tussen zandgronden en het rivierengebied heb je de meeste kans.

Soms komt de sleedoornpage naar beneden om te drinken (foto: Kars Veling)De sleedoornpage is niet alleen zeldzaam; daar waar hij wel aanwezig is, krijg je hem ook maar zelden te zien. De mannetjes verblijven een groot deel van hun leven boven in de bomen. Ook vrouwtjes zijn vaak onopvallend. Soms komen ze nectar drinken op koninginnenkruid of guldenroede en zijn dan goed te benaderen, te bekijken en te fotograferen. De sleedoornpage heeft een beperkte verspreiding in Nederland. We vinden hem voornamelijk in de overgang van de zandgronden naar rivier- en veengebieden. De rand van de Utrechtse heuvelrug en de Veluwe bijvoorbeeld, maar ook in Steenwijk en Weststellingwerf. In Drenthe is hij bekend uit Zuidwolde. In de vlindertuin daar wordt hij jaarlijks gezien. Het is zeker mogelijk om deze vlinder op nieuwe plekken te ontdekken en het is dan ook de moeite waard om in de omgeving van de plaatsen waar de soort voorkomt andere geschikte locaties zorgvuldig te onderzoeken. Sleedoornstruiken met een opvallende hoge boom en het liefst wat bloeiende planten in de directe omgeving zijn kansrijke plekken. De waarnemingen zijn van harte welkom op telmee of waarneming.nl.

Voorkomen sleedoornpage in Nederland tussen 2005 en 2011 (kaartje: Telmee)

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting
Kaartje: Telmee