Tichodroma muraria. Rotskruiper
Foto: Kulac, GFD-licentie

Rotskruiper gespot op Sint-Pietersberg

9-MRT-2012 - Op de Sint-Pietersberg is de zeer zeldzame rotskruiper gespot. De vogel werd maandag 6 maart in het natuurgebied in Zuid-Limburg waargenomen en vastgelegd op foto.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Op de Sint-Pietersberg is de zeer zeldzame rotskruiper gespot. De vogel werd maandag 6 maart in het natuurgebied in Zuid-Limburg waargenomen en vastgelegd op foto.

Jonge rotskruiper (foto: Kulac)De rotskruiper is in Nederland zeer zeldzaam. De vogels leven zomers meestal boven de boomgrens en zoeken voedsel op verticale rotswanden. Daarnaast broeden zij op 1.000 tot 3.000 meter hoogte. Vaak in diepe rotsrichels met spleten, maar altijd in de nabijheid van water. Tijdens en in het winterseizoen dalen ze af naar lagere gebiedsdelen.

Herkenbaar aan kleur en snavel
De vogel is ongeveer 16 centimeter groot. Hij valt heel erg op door zijn rozerood tot hardroze kleuren op de vleugels. De rotskruiper heeft een lange en kromgebogen, zwarte snavel. Als de vogel wegvliegt dan doet hij dat in een sterk golvende beweging.

Bezoek aan Nederland
Tijdens de winterseizoenen 1989-1990 en 1990-1991 was de vogelsoort te vinden op het gebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam. En nu, net als eind 2010, in de oehoevallei van de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Kulac, GFD-licentie