Rotskruiper

Rotskruiper heeft het naar zijn zin

Sovon Vogelonderzoek Nederland
11-DEC-2010 - Een paar weken geleden berichtten we al over de spectaculaire vondst van de tweede rotskruiper ooit in ons land. Hij werd ontdekt in de ENCI-groeve in zuidelijk Limburg. Inmiddels zijn we een paar weken verder en hij zit er nog steeds.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Een paar weken geleden berichtten we al over de spectaculaire vondst van de tweede rotskruiper ooit in ons land. Hij werd ontdekt in de ENCI-groeve in zuidelijk Limburg. Inmiddels zijn we een paar weken verder en hij zit er nog steeds.

Rotskruiper (foto: Kurt Kulac)Heel vogelend Nederland was eind november in rep en roer want een van de allermooiste vogelsoorten die je in ons land zou kunnen zien, was ontdekt door Arnold Meijer in de groeve van de St. Pietersberg in Maastricht. De rotskruiper, een grijzig vogeltje met opvallende rode vleugels, had het erg naar zijn zin.

De dagen erna togen honderden vogelaars uit binnen- en buitenland naar Maastricht om een glimp op te vangen. Regelmatig werd het geduld van de koukleumende vogelaars op de proef gesteld, want soms liet hij zich uren niet zien. Een vogelaar die helemaal uit Groningen was gekomen moest maar liefst zeven uur wachten voor hij de vogel eindelijk zag.

Na een paar dagen werd wat duidelijker hoe de vogel zich gedroeg en waar hij bijvoorbeeld ging slapen. Afgelopen zaterdag werd er zelfs door Natuurmonumenten, de beheerder van de ENCI-groeve, een excursie IN de groeve gehouden. Zo’n 50 vogelaars konden van dichterbij genieten van het schitterende foerageergedrag van de rotskruiper.

Het ziet er naar uit dat hij de komende maanden lekker in de groeve blijft rondhangen. Dus mocht u ook een eens poging willen wagen, als u bijvoorbeeld toevallig in Limburg bent, dan kunt u op waarneming.nl alle informatie vinden.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Kurt Kulac, GNU licentie