Oehoe

Op Sint Pietersberg opnieuw succesvol broedgeval oehoe

18-JUN-2010 - Ook dit jaar zijn de oehoe's van de Sint Pietersberg weer succesvol. Er zijn drie oehoekuikens geboren, een mooie lenteboodschap uit Zuid Limburg.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Ook dit jaar zijn de oehoe's van de Sint Pietersberg weer succesvol. Er zijn drie oehoekuikens geboren, een mooie lenteboodschap uit Zuid Limburg.

Oehoe (foto: IVN Vecht en Plassengebied)In de oehoevallei van de Sint-Pietersberg broedt sinds 1997 deze grootste uil van Nederland. Het aantal oehoe uilskuikens is sinds dat jaar nu de dertig gepasseerd. Een zeer fraai resultaat.

Het oehoevrouwtje is met haar 65 tot 70 centimeter de grootste uil in de wereld. De naam oehoe hebben de vogels te danken aan het roepgeluid. Dit is vooral aan het einde van de winter goed te horen. Mannetjes laten dan hun imposante 'Whoeoh'-roep door de nacht klinken.

De drie jonge kuikens hebben veel voedsel nodig. Een standaard oehoegezin bestaat meestal uit twee volwassen vogels en twee uilskuikens. Deze vier gezinsleden eten per maand ongeveer 40 kilogram prooi. Dit betekent dat beide ouders veel op tocht moeten gaan. Op het menu staan houtduiven, die meteen de helft van het voedsel vormen. Daana volgen bruine rat, kraai en ook de egel.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: IVN Vecht en Plassengebied