Waterwaaier
Foto: Wim Weijs

Exotische waterplant voor het eerst in bloei

FLORON
5-AUG-2009 - Sinds enkele jaren is er vanuit het natuurbeleid veel aandacht voor invasieve exoten. Hiermee duiden we planten en dieren aan die vanuit het buitenland in Nederland zijn geintroduceerd en zich snel weten uit te breiden. Vooral onder waterplanten zijn er nogal wat van deze soorten. Een van deze nieuwkomers is waterwaaier. De soort werd onlangs voor het eerst in Nederland in bloei waargenomen.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op woensdag 5 augustus 2009

Sinds enkele jaren is er vanuit het natuurbeleid veel aandacht voor ‘invasieve exoten’. Hiermee duiden we planten en dieren aan die vanuit het buitenland in Nederland zijn geintroduceerd en zich snel weten uit te breiden. Vooral onder waterplanten zijn er nogal wat van deze soorten. Een van deze nieuwkomers is waterwaaier. De soort werd onlangs voor het eerst in Nederland in bloei waargenomen.

Waterwaaier (Cabomba caroliniana) is een waterplant die afkomstig is uit het noordoostelijk deel van Zuid-Amerika. De plant is als goede zuurstofplant zeer geschikt voor aquaria en wordt daarvoor over de hele wereld verhandeld. De plant is overblijvend en kan zich sterk uitbreiden doordat zich klonen vormen. De naam waterwaaier duidt op de fijn vertakte onderwaterbladeren die waaiervormig uitstaan. Deze ondergedoken bladeren scheiden een kleverig slijm uit dat de plant onder water bedekt. De vertakte stengels kunnen wel 10 meter lang worden. Ze rijken tot aan het wateroppervlak waar kleine, ongedeelde drijvende bladeren worden gevormd.

Loosdrecht
Tot nog toe werd waterwaaier in ons land nog niet in bloei aangetroffen, maar plantenkenner Wim Weijs trof onlangs bloeiende exemplaren op een groeiplaats bij Loosdrecht. De bloemen zijn alleenstaand en de kleur varieert van wit tot bleek geel, soms ook lila tot paars. Door vegetatieve vermeerdering (kloonvorming) was uitbreiding al mogelijk, maar in geval van bloei en zaadzetting kan deze soort zich ook via zaden verder verspreiden. Bestuiving is geen probleem, want het is een soort die aan zelfbestuiving doet. De zaden kiemen direct na verspreiding.

Leeggieten aquaria
Veel waterplanten die hier van oorsprong niet thuishoren, maar wel in het wild worden aangetroffen, zijn afkomstig uit aquaria. Wie besluit deze hobby op te geven kan dus maar beter niet de bakken leeggieten in het open water. De planten (en dieren) die daar zo terechtkomen terwijl ze er niet thuishoren, kunnen zich daar soms ongeremd ontwikkelen en de oorspronkelijke soorten verdringen. Het is daarom goed waarnemingen van dergelijke plantensoorten snel door te geven aan FLORON. Zo houden we goed zicht op nieuwkomers en hun verdere verspreiding en kan het natuurbeleid daarop zo goed mogelijk inspelen.

Kijk voor meer informatie over invasieve plantensoorten op www.floron.nl.

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Wim Weijs