Tremella mesenterica
Gele Trilzwam
Nico Dam

Kleurrijke zwammen door zacht winterweer

18-DEC-2011 - Terwijl schaatsfanaten tandenknarsend naar de thermometer kijken, kunnen paddenstoelenliefhebbers hun hart ophalen. Het zachte, regenachtige winterweer zorgt er namelijk voor dat er in de duinen en het bos nog een heleboel zwammen staan. De meest opvallende is de gele trilzwam, een gelatineachtige zwam die dode eikentakjes een spetterende oranjegele kleur geeft.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Terwijl schaatsfanaten tandenknarsend naar de thermometer kijken, kunnen paddenstoelenliefhebbers hun hart ophalen. Het zachte, regenachtige winterweer zorgt er namelijk voor dat er in de duinen en het bos nog een heleboel zwammen staan. De meest opvallende is de gele trilzwam, een gelatineachtige zwam die dode eikentakjes een spetterende oranjegele kleur geeft.

Gele Trilzwam (foto: Nico Dam)Paddenstoelen kunnen slecht tegen vorst. Boswachter Erik Jansen: 'dit komt omdat ze bijna helemaal uit water bestaan. Dit water zet uit zodra de temperatuur onder nul komt. Hierdoor scheuren in de zwam de wanden van de cellen. Het gevolg is dat de paddenstoel als een plumpudding in elkaar zakt. Als het begint te dooien is er alleen nog een slijmerig hoopje van over'.

Kleur in donkere dagen
Erik: 'maar van dit soort ongemakken hebben de zwammen deze december helemaal geen last. Op boomstronken, langs schelpenpaden en in duinvalleien staan dan ook meer paddenstoelen dan in de kurkdroge novembermaand. De donkere dagen voor kerst zijn in de duinen door al die vrolijk gekleurde zwammen ineens heel wat minder somber!'

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Nico Dam