Nonnetje

Natuurjournaal 5 januari 2021

Nature Today
5-JAN-2021 - Mooie eenden en mooie zwammen.

Rond deze tijd van het jaar kun je weer nonnetjes zien. Dit zijn kleine eenden uit de familie van de zaagbekken, net als de grote en de middelste zaagbek bijvoorbeeld. Vrouwtjes zijn bruin met wit en grijs, maar mannetjes vallen op door hun mooie uiterlijk: spierwit met wat zwarte accenten in hun verenkleed. Je zou het niet verwachten van een eend, maar broeden doen ze in holen in bomen. Nonnetjes broeden in het hoge noorden, maar overwinteren in Nederland. Met name het Markermeer is populair. Ze kunnen uitstekend duiken, en jagen onder water op spiering.

Naast een mooie eend zijn er nog meer mooie soorten te zien in de winter. Wie nu door het bos wandelt, heeft kans om een opvallend geel ‘kwakje’ op takken te zien. Het lijkt nog het meest op een klodder gele of oranje gelatine. Toch is het een zwam: waarschijnlijk de gele trilzwam. Deze zwammen kunnen één tot vijf centimeter groot worden en zijn in heel Nederland te vinden. Ze geven in deze kleurloze tijden wat extra kleur aan kale bomen. Dit gele zwammetje zou ook een gele hersentrilzwam kunnen zijn. Ze zijn lastig uit elkaar te halen, maar de gele hersentrilzwam is een stuk zeldzamer. Let eens op deze gele zwammen als je weer buiten bent.

Gele trilzwam

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Jan Nijendijk, Saxifraga