graszanger, wikipedia, GNU Free Documentation License

Graszangers rukken op

Sovon Vogelonderzoek Nederland
9-SEP-2008 - Bijna ongemerkt zijn er al twee kleine zuidelijke vogelsoorten met een mini-invasie in ons land bezig. Dit zijn de cettis' zanger en de graszanger. Beide zijn klein en onopvallend qua verenkleed, maar het geluid (de zang) daarentegen is zeer kenmerkend.

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 9 september 2008

Bijna ongemerkt zijn er al twee kleine zuidelijke vogelsoorten met een mini-invasie in ons land bezig. Dit zijn de cettis' zanger en de graszanger. Beide zijn klein en onopvallend qua verenkleed, maar het geluid (de zang) daarentegen is zeer kenmerkend.

Dat de klimaatverandering inmiddels een feit is, daar is iedereen het wel over eens. Uiteraard zijn de ernstige gevolgen van de opwarming van de aarde overduidelijk; toch zijn er een paar kleine lichtpuntjes. Met een beetje mazzel kunnen we de komende tientallen jaren gaan genieten van een aantal zuidelijke vogelsoorten zoals de bijeneter en de hop. Deze worden nu alweer regelmatig waargenomen; naar verwachting zal het aantal, en de kans op broeden, over pakweg 50 jaar een stuk groter zal zijn. 

Vooral de graszanger laat zich goed horen als hij bijna continue 'zip..zip...zip' roept. De koosnaam zipzanger is dan ook volledig terecht. In Zeeland is de graszanger al een regelmatige gast, maar nu lijkt hij ook op te rukken naar andere delen van het land. Zo is er een in Limburg gehoord, en sinds zondag 7 september ook in Noord-Brabant in de buurt van Beugen. Ook zitten er al graszangers in de buurt van IJmuiden. Voor een overzicht van alle gemelde graszangers kunt u het beste www.waarneming.nl raadplegen.

Mocht u zelf binnenkort in een verruigd terrein rondlopen en u hoort een aanhoudend zip..zip..zip, dan bent u gewaarschuwd!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto's: Thomas J. Haslam en J.M.Garg, GNU Free Documentation License