Speenkruid

Speenkruid eerder in bloei dan in 2007

4-FEB-2008 - Speenkruid begint momenteel vooral in het westen van het land in bloei te komen, een maand vroeger dan normaal.
Bericht uitgegeven op 20 februari 2008

Speenkruid, het eerste boterbloempje dat zich in het vroege voorjaar laat zien, is al op diverse plaatsen in Nederland gezien. Het zijn nog vooral de provincies Zuid Holland en Noord Holland waar de eerste bloeimeldingen op www.natuurkalender.nl binnenkomen.

Speenkruid, Foto: Mark GruttersIn de jaren 1940 tot 1968 werd speenkruid gemiddeld op 30 maart voor het eerst in bloei gezien in Nederland. Vorig jaar lag de piek van de eerste bloeiwaarnemingen op 24 februari. Dit jaar verwachten we de piek van de bloei twee dagen eerder, op 22 februari. Zie de kaart hieronder voor een overzicht van de eerste bloeiwaarnemingen in 2008. Het warme zeewater zorgt ervoor dat de temperaturen in het westen van het land hoger liggen.

Het is vooral het zeer zachte weer in januari en mogelijk in combinatie met de wat koudere periode in afgelopen december die voor de vroege start van de bloei zorgt.


Figuur 1: Eerste bloeiwaarnemingen van speenkruid doorgegeven via www.natuurkalender.nl.