Gele anemoon, bloei. Foto: Ruud van der Meijden.

Gele anemoon komt in bloei

FLORON
24-MRT-2008 - De bosanemoon zal voor velen een bekende soort zijn. De witte bloemen van deze bodembedekker zijn al een week of twee te zien. Minder bekend is de gele anemoon, een zeldzame plant uit Zuid-Limburg, die rond deze tijd in bloei komt.

Bericht uitgegeven op maandag 24 maart 2008 door Stichting FLORON

De bosanemoon zal voor velen een bekende soort zijn. De witte bloemen van deze bodembedekker zijn al een week of twee te zien. Minder bekend is de gele anemoon, een zeldzame plant uit Zuid-Limburg, die rond deze tijd in bloei komt.

Gele anemoon, Foto: Ruud van der MeijdenDe bosanemoon zal voor velen een bekende soort zijn. Deze voorjaarsbloeier van vochtige loofbossen zorgt op veel plaatsen ieder jaar voor een prachtig wit tapijt voordat de bomen in blad komen. Ze staan al een week of twee in bloei. Minder bekend is de gele anemoon, een zeldzame plant uit Zuid-Limburg, die rond deze tijd in bloei komt. Ook daarbuiten kunnen we de plant hier en daar tegenkomen, met name in Noord- en Zuid-Holland, Friesland, Groningen en Utrecht. Daar gaat het echter om parken of buitenplaatsen waar de soort oorspronkelijk als tuinplant is aangebracht en vervolgens verwilderde. In totaal gaat het in ons land op enkele tientallen plekken.

Net als bosanemoon heeft gele anemoon wortelstokken waarmee de soort zich ondergronds uitbreidt. Toch blijven de groeiplekken met gele anemoon beperkt. Uitgebreide tapijten zoals van bosanemoon komen we in ons land niet tegen. De tijd om ervan te genieten is ook van korte duur. Zodra de bomen in blad komen zit het seizoen van deze voorjaarsbloeiers er weer op. Nadat ze zijn uitgebloeid verdwijnen na verloop van tijd ook de bladeren. De ondergrondse delen van de plant blijven in leven en zorgen volgend voorjaar weer voor nieuwe bloemenpracht.

Tekst: Wout van der Slikke, Stichting FLORON
Foto: Ruud van der Meijden

Geef uw eigen waarneming van gele anemoon door op www.telmee.nl