Paardenkastanjeblad

Paardenkastanjes ontplooien bladeren

26-MRT-2008 - Op verschillende plaatsen in Nederland begint de witte paardenkastanje voorzichtig zijn bladeren te ontplooien. De komende dagen zullen de temperaturen in Nederland omhoog gaan, daarmee verwachten we dat ook de bladontplooiing van de paardenkastanje meer op gang komt. Met zijn mooie grote bladeren zal hij al echt voor een lenteachtig groen zorgen.
Op verschillende plaatsen in Nederland begint de witte paardenkastanje voorzichtig zijn bladeren te ontplooien. De komende dagen zullen de temperaturen in Nederland omhoog gaan, daarmee verwachten we dat ook de bladontplooiing van de paardenkastanje meer op gang komt. Met zijn mooie grote bladeren zal hij al echt voor een lenteachtig groen zorgen.

Sinds twee weken komen de eerste waarnemingen van de bladontplooiing van de witte paardenkastanje bij de Natuurkalender binnen. De bladontplooiing van de witte paardenkastanje wordt nu alleen nog in het midden van het land – Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en het noorden van Noord-Brabant - gemeld. Maar hier zal de komende weken zeker verandering in komen. De nachtvorst zal de komende dagen verdwijnen en vervolgens zal de dagtemperatuur klimmen naar aangename 15-plussers. Daar zal ook de paardenkastanje van profiteren.De bloei van de paardenkastanje wordt verwacht vanaf eind april. De bloemen staan rechtop in grote, witte bloempluimen. Al met al is de paardenkastanje een prachtige en gezichtsbepalende boom met zijn fraaie stam, grote bladeren en prachtige, grote witte bloempluimen.

De paardenkastanje is één van de eerste grote bomen in Nederland die zijn bladeren ontplooit. Andere bomen, zoals berk, beuk en eik, zullen nu snel volgen.

Er zijn ook paardenkastanjes met rode bloempluimen, maar dit is een kruising van de witte paardenkastanje met de rode pavia, een paardenkastanje uit Amerika.

Ga naar
  • Natuurverwachting planten
  • Eigen waarneming eerste bladontplooiing doorgeven op www.natuurkalender.nl

    Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
  •