Paardenkastanje vrucht, wikipedia, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0. 476x357 pixels

Eerste witte paardenkastanjes rijp

De Natuurkalender
4-SEP-2009 - De eerste rijpe kastanjes van de witte paardenkastanje zijn gesignaleerd. Het tijdstip waarop de eerste kastanjes rijp zijn, is de laatste jaren duidelijk vervroegd als gevolg van het warmer wordende klimaat. Vroeger kon je vanaf de tweede helft september op pad om kastanjes te verzamelen; nu kan dit vaak al aan het begin van deze maand. De kastanjes lijken dit jaar wel iets later dan vorig jaar.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 4 september 2009

De eerste rijpe kastanjes van de witte paardenkastanje zijn gesignaleerd. Het tijdstip waarop de eerste kastanjes rijp zijn, is de laatste jaren duidelijk vervroegd als gevolg van het warmer wordende klimaat. Vroeger kon je vanaf de tweede helft september op pad om kastanjes te verzamelen; nu kan dit vaak al aan het begin van deze maand. De kastanjes lijken dit jaar wel iets later dan vorig jaar.

De ontwikkeling van de witte paardenkastanje is heel duidelijk afhankelijk van de temperatuur. De paardenkastanje ontplooit zijn blaadjes tegenwoordig zo’n tien dagen eerder dan vroeger: begin april in plaats van het midden of eind van deze maand. In het najaar is het effect van het warmere klimaat terug te zien in het tijdstip waarop de kastanjes rijp worden. Vroeger gebeurde dit tussen midden en eind september; tegenwoordig zijn de vruchten begin september al rijp.

Vorig jaar begon de vruchtrijping van de paardenkastanje door de vroege bloei en de warme zomer drie weken eerder dan voorheen. De piek van de eerste waarnemingen lag toen op zes september. Dit jaar bloeide de witte paardenkastanje negen dagen eerder dan vorig jaar. Ondanks de vergelijkbare zomers lijkt de vruchtrijping dit jaar toch weer iets later te zijn. De komende weken moet duidelijk worden hoe de vruchtrijping van de witte paardenkastanje dit jaar werkelijk de boeken in gaat. Uw waarnemingen zijn hierbij zeer bruikbaar: geef uw eerste rijpe kastanje door via www.natuurkalender.nl!

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Solipsist, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0