Vingerhelmbloem
foto wout van der Slikke

Volop Vingerhelmbloem

FLORON
31-MRT-2008 - Het is weer volop tijd voor de stinzenflora. Een van de kenmerkende soorten hiervan is de Vingerhelmbloem, vroeger Voorjaarshelmbloem genoemd. De van oorsprong veelal uitheemse sierplanten van landgoederen en buitenplaatsen bieden een fraai kleurenpalet.

Bericht uitgegeven op maandag 31 maart 2008 door FLORON

Het is weer volop tijd voor de stinzenflora. Een van de kenmerkende soorten hiervan is de Vingerhelmbloem, vroeger Voorjaarshelmbloem genoemd. De van oorsprong veelal uitheemse sierplanten van landgoederen en buitenplaatsen bieden een fraai kleurenpalet.

Het paarsrood wordt vooral verzorgd door de Vingerhelmbloem. De kleur varieert van planten met zeer donker paarsrode tot lichte bloemen. Een heel enkele keer treffen we zelfs een plant met witte bloemen. De vorm van de bloemen doet sterk aan vogeltjes denken. De soort heeft dan ook tal van volksnamen waarin die gelijkenis terugkomt. Voorbeelden hiervan zij 'Vogeltjes-op-de kruk' of 'Duifjes'. De schutblaadjes aan de voet van de bloemen zijn ook  karakteristiek. Deze zijn diep ingesneden waardoor ze op handjes met vingers lijken.

De plant heeft zijn naam aan deze handjes te danken. Het is ook een goed kenmerk om Vingerhelmbloem te onderscheiden van Holwortel. De laatste is een stuk zeldzamer, maar kan op vergelijkbare plekken worden aangetroffen. Holwortel heeft echter wat grotere bloemen en het schutblad is niet vingervormig ingesneden. Beide soorten worden bestoven door bijen en hommels die op de honing in de buisvormige zak van de bloem afkomen.

De beste plekken om Vingerhelmbloem te zien zijn de stinzemilieus van buitenplaatsen aan de binnenduinrand, de Utrechtse Vechtstreek, De Friese en Groningse stinsen en langs de Rijn, IJssel en Maas in het oosten van het land. Je kun ze ook aantreffen op begraafplaatsen en in de Zuid-Limburgse hellingbossen.

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON