Witte dovenetel, fotograaf Arnold van Vliet

Witte, gele en paarse dovenetels samen in bloei

De Natuurkalender
8-APR-2008 - Dovenetels worden vaak verward met brandnetels. Zoals de naam echter al aangeeft prikken de dovenetels niet en kun je ze gerust aanraken. Er zijn verschillende soorten dovenetels waaronder de witte, paarse en de gele. Ze zijn momenteel allemaal in bloei te vinden.

Bericht uitgegeven op dinsdag 8 april 2008 door De Natuurkalender

Dovenetels worden vaak verward met brandnetels. Zoals de naam echter al aangeeft prikken de dovenetels niet en kun je ze gerust aanraken. Er zijn verschillende soorten dovenetels waaronder de witte, paarse en de gele. Ze zijn momenteel allemaal in bloei te vinden.

Witte dovenetel, Foto: Arnold van VlietDe witte dovenetel begint in een normaal voorjaar aan het einde van april te bloeien. In warme winters worden ook gedurende de wintermaanden al enkele bloeiende exemplaren aangetroffen. Uit de bloeiwaaarnemingen van de Natuurkalender (zie Figuur 1) blijkt dat ook dit jaar het geval geweest. Vanaf halverwege januari kwamen de eerste meldingen binnen. Het is pas in de afgelopen week dat het aantal eerste bloeiwaarnemingen sterk toeneemt. Op basis van de waarnemingen tot nu toe schatten we dat het voorjaar ondanks de kou van de afgelopen weken nog 14 dagen voor op schema ligt. We raken dus de opgebouwde ‘voorsprong’ door de warme start van het jaar kwijt.

Gele dovenetel, Foto: Arnold van VlietDe gele dovenetel wordt regelmatig in tuinen aangeplant omdat hij in staat is zich sterk uit te breiden via zijn ondergrondse wortelstokken. Hij wordt dan ook vaak ingezet als bodembedekker. Ze zijn in staat om zo dicht bij elkaar te groeien dat andere planten weinig kans krijgen. De paarse dovenetel wordt minder in tuinen aangetroffen dan de gele maar is ook in staat om zich sterk uit te breiden zoals vaak te zien is in bermen. De paarse dovenetel lijkt minder sterk op de brandnetel dan de witte en de gele.

Paarse dovenetel, Foto: Arnold van VlietDe bloemen van de dovenetels zitten vol met nectar en worden dan ook veel als voedselbron gebruikt door bijen en hommels. Met name de paarse dovenetel zorgt voor de benodigde voedsel in maart als de hommelkoninginnen uit hun winterslaap komen en aan moeten sterken voordat ze aan hun nest beginnen.

Doordat de dovenetels zoveel op brandnetels lijken worden ze minder snel gegeten door dieren. Ook zij zijn bang om in contact te komen met de netels waarin mierenzuur zit.

Tekst en foto’s: Arnold van Vliet, De Natuurkalender


Figuur 1: Wekelijks aantal eerste bloeiwaarnemingen witte dovenetel doorgegeven via www.natuurkalender.nl.