Daslook
Foto Wout van der Slikke

Uiengeur in Limburgs bos

FLORON
1-MEI-2008 - Wie deze dagen in de Zuid-Limburgse bossen loopt, wordt op veel plaatsen omringd door de geur van uien. Nu in de bloeitijd ruikt Daslook sterk. Vlak daarna is de geur zelfs nog sterker.

Bericht uitgegeven op donderdag 1 mei door FLORON

Wie deze dagen in de Zuid-Limburgse bossen loopt, wordt op veel plaatsen omringd door de geur van uien. Nu in de bloeitijd ruikt Daslook sterk. Vlak daarna is de geur zelfs nog sterker.

De zware uiengeur wordt veroorzaakt door zwavelverbindingen. Deze komen veel voor bij look-achtigen. Onze cultuurgewassen ui, prei en bieslook behoren ook tot hetzelfde plantengeslacht als Daslook.

Een aantal weken geleden waren de hellingbossen  nog wit van de bosanemonen. Nu is het Daslook dat voor een witte waas boven het frisgroene blad zorgt. Zuid-Limburg is de enige regio waar de soort in ons land van oorsprong voorkomt. We treffen Daslook ook aan langs de binnenduinrand en als ondergroei op landgoederen en parken, met name in Utrecht, Friesland en Groningen. Daar werd de soort als stinsenplant gebracht. Vooral vanwege de fraaie bolvormige bloeiwijzen met stervormige bloemen. Misschien speelde bij de aanplant ook mee dat de bladen ook als salade kunnen worden genuttigd. Dat mag bij planten in het wild overigens niet meer, want Daslook is een wettelijk beschermde soort.

Waar Daslook groeit, komt het vaak in grote hoeveelheden voor. Dat komt vooral door de goede vruchtzetting. Over enkele weken is goed te zien hoe alle bloemen plaats hebben gemaakt voor vruchtbolletjes. Overigens kan Daslook als bolgewas ook nieuwe bollen afsplitsen en zich zo vermeerderen.

Tekst en foto: Wout van der Slikke