Grutto

Natuurjournaal 1 maart 2022

Nature Today
1-MRT-2022 - Grutto keert terug en daslook goed te zien.

De meest symbolische weidevogel van Nederland, de grutto, is terug van zijn lange reis uit Afrika. Maart en april zijn topmaanden om de grutto te zien, want dan zijn de grootste aantallen aanwezig. Helaas zijn die aantallen al jaren niet meer zo groot als vroeger, want het gaat slecht met de grutto in Nederland. Er wordt hard gewerkt om de grutto een handje te helpen in het broedseizoen. Zo worden bijvoorbeeld nesten gemarkeerd om te voorkomen dat kuikens worden overreden door tractors. Hopelijk wordt komend jaar een goed broedseizoen voor deze mooie boerenlandvogel. Houd in ieder geval de komende tijd de lucht in het landelijk gebied goed in de gaten. Grutto’s voeren nu baltsvluchten uit, en dat zijn spectaculaire luchtshows!

Daslook is een plant die zich na de bloei helemaal terugtrekt onder de grond. Op groeiplaatsen van vorig jaar is nu ook weer daslook te zien. Hij bloeit nog niet (veel), maar is wel te herkennen aan zijn brede groene bladeren. Het is een soort die voornamelijk op de bodem van loofbossen groeit. Daslook is, zoals de naam al zegt, een plant uit de lookfamilie, en hij smaakt dan ook licht naar uien en knoflook. Als je daslook wilt eten, is het wel belangrijk dat je de goede plant plukt. De soort lijkt (onder andere) op lelietje-van-dalen, maar dat is giftig.

Daslook

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Koos Dansen; Hans Boll, Saxifraga