oranjetipje

Oranje boven!

De Vlinderstichting
30-APR-2008 - Oranjetipjes vliegen normaalgesproken volop tijdens koninginnendag. Vorig jaar waren ze weken eerder, maar dit jaar houden ze zich weer netjes aan de traditie.

Bericht uitgegeven op woensdag 30 april 2008 door De Vlinderstichting

Oranjetipjes vliegen normaalgesproken volop tijdens koninginnendag. Vorig jaar waren ze weken eerder, maar dit jaar houden ze zich weer netjes aan de traditie.

Met zijn fel oranje vleugeltip is het mannetje van het oranjetipje onmiskenbaar. De mannetjes zijn extra opvallend omdat ze actief op zoek gaan naar vrouwtjes om mee te paren. Ze vliegen daarvoor routes langs bosrandjes en houtwallen en zoeken vrouwtjes op zicht. De vrouwtjes missen de oranje vleugeltip (zie foto) en lijken daardoor sterk op de zeer algemene koolwitjes. Je ziet dan ook regelmatig mannetjes van het oranjetipje enthousiast achter een koolwitje aanvliegen, totdat hij dichterbij komt en geurstoffen een rol gaan spelen. Dan ruikt hij wel dat het hier niet om een oranjetipjesvrouw gaat.

De vrouwtjes leggen hun eitjes op diverse kruisbloemigen. Pinksterbloem en look zonder look zijn daarbij favoriet, maar ook worden wel eitjes afgezet op damastbloem en judaspenning, in de tuin. De rupsen eten van het zaad van deze planten.

Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder. De top van de vliegtijd ligt traditioneel rond vanaf 30 april. Vorig jaar viel de piek in het voorkomen van het oranjetipje nog voor half april, maar in 2008 worden de meeste oranjetipjes weer gewoon vanaf koninginnendag verwacht.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting