Eikenpage

Vlinders kijken met een stijve nek

De Vlinderstichting
26-JUN-2008 - Het kijken naar vlinders doe je al wandelend en speurend op bloemen en langs bosranden. Af en toe omhoog kijken kan echter geen kwaad! De eikenpage is namelijk begonnen met vliegen!

Bericht uitgegeven door de Vlinderstichting op donderdag 26 juni 2008

Het kijken naar vlinders doe je al wandelend en speurend op bloemen en langs bosranden. Af en toe omhoog kijken kan echter geen kwaad! De eikenpage is namelijk begonnen met vliegen!

De eikenpage is een kleine vlinder met een grijzige onderkant en een blauwachtige binnenkant van de vleugels. Als je de vlinder goed kunt zien, dan zie je aan de onderkant een fraaie oranje stip en witte lijntjes. De bovenkant van de vleugels is zwart met een blauwe tekening. Bij het mannetje is bijna de hele vleugel blauw, bij het vrouwtje vooral bij de inplant van de vleugels. Het is een sierlijk vlindertje dat maar weinig gezien wordt, maar gelukkig toch nog algemeen is. Hoe komt dat?

De eikenpage leeft het grootste deel van zijn leven boven in de kruinen van eiken en komt maar heel weinig naar de grond. We zijn gewend om vlinders te zoeken op bloemen en al fladderend langs bosranden en weilanden te bekijken. Voor de eikenpage werkt dit niet. Wil je de vlinder toch zien? Zoek een mooie eikenboom uit die vol in de zon staat en gebruik een verrekijker om te kijken of er kleine donkere vlinders in de boomkruinen vliegen. Als er na circa 10 minuten geen beweging te zien is, kun je beter een andere boom opzoeken. Het is belangrijk dat het mooi zonnig weer is en de meeste kans maak je in de duinen en op de zandgronden. De eikenpage is de komende weken tot ongeveer half augustus te vinden. Succes!

Tekst: Dick Groenendijk, de Vlinderstichting
Foto: Henk Bosma