boomblauwtje

Boomblauwtje volop in klimop

De Vlinderstichting
27-AUG-2008 - Het boomblauwtje, een dagvlindertje, is momenteel volop te zien in de tuin, op de bloemknoppen van de klimop. Zoek niet naar het blauwe vlindertje, maar naar eitjes en de groene rupsen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 27 augustus 2008

Het boomblauwtje, een dagvlindertje, is momenteel volop te zien in de tuin, op de bloemknoppen van de klimop. Zoek niet naar het blauwe vlindertje, maar naar eitjes en de groene rupsen.

Veel dagvlinders hebben erg kieskeurige rupsen. Sommige leven maar van een plantensoort en als die niet (meer) aanwezig is sterft de rups. Andere soorten, zoals het boomblauwtje, heeft minder verwende rupsen. Op allerlei bomen en struiken kunnen deze overleven, maar wel op en in de bloemknoppen.

 

Boomblauwtjes vliegen in een aantal generaties per jaar van april tot september en iedere generatie heeft haar eigen bomen en struiken waarvan de rupsen leven. In het voorjaar bloeit bijvoorbeeld de hulst en het sporkehout (vuilboom). Daar worden dan ook in april en mei de eitjes op afgezet en daarvan eten dan de rupsen. Momenteel hebben deze struiken geen bloemknoppen meer en nu vind je eitjes (een al uitgekomen eitje zie je op de foto rechts) en rupsen op de bloemknoppen van klimop. De jonge rups, van net anderhalve millimeter groot kruipt in de bloemknop en eet de eerste stadia binnenin.

Groter geworden kruipen ze naar de buitenkant van de knop en beginnen ze daar te eten. Het gaatje in de bloemknop spinnen ze netjes dicht, misschien wel om vijanden niet teveel informatie te geven over hun aanwezigheid. Mezen kunnen namelijk vast goed leren dat bij die gaten in de buurt heerlijke malse rupsen aanwezig zijn. De grote rupsen (ze kunnen tot ongeveer anderhalve centimeter groot worden) kruipen uit de boom of struik naar beneden en verpoppen tussen de bladeren op de grond. Daar overwinteren ze om zo meteen, in april, weer als vlinder tevoorschijn te komen. Het boomblauwtje is een algemene soort en als u bloeiende klimop in de tuin hebt heeft u een goede kans om eitjes, en nu vooral rupsen te vinden.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting