klimopatalanta klein

Klimop als kroeg

De Vlinderstichting
23-SEP-2008 - Als je nu nog vlinder wilt zien moet je bij de klimop zijn. Er bloeit niet meer zo gek veel, maar de klimop is een ware kroeg voor distelvlinder, atalanta, gehakkelde aurelia en dagpauwoog.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op dinsdag 23 september 2008

Als je nu nog vlinder wilt zien moet je bij de klimop zijn. Er bloeit niet meer zo gek veel, maar de klimop is een ware kroeg voor distelvlinder, atalanta, gehakkelde aurelia en dagpauwoog.

Er zijn niet zo veel vlinders meer momenteel, maar de soorten die nu nog vliegen hebben veel nectar nodig, de brandstof waarop ze leven. Die brandstof vinden ze nu vooral op klimop. Deze heeft nog volop bloemen en bloemknoppen, zodat ook de komende weken de vlinders verzekerd zijn van voedsel. De distelvlinder (foto rechts) die dit jaar maar weinig wordt gezien, zal nog wegtrekken naar Noord-Afrika en heeft daar natuurlijk enorm veel energie voor nodig. De atalanta (foto linksonder) blijft wat dichter bij huis, maar vliegt toch nog richting Zuid-Europa en kan dus ook wel wat gebruiken. De gehakkelde aurelia (foto rechtsonder) en dagpauwoog moeten een voorraad aanleggen voor in de winter. Ze gaan in winterslaap en zullen weken niet kunnen eten. Als u de komende dagen vlinder wilt zien moet u op een zonnige, niet te koude dag bloeiende klimop opzoeken. Als er vlinders zijn, dan zijn ze daar!

  

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting